Читај ми!

Ružić za RTS: 45.000 brucoša kreće na fakultete, stipendije i krediti povećani na 13.000 dinara

Za studente u Srbiji počinje akademska godina. Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da će 45.000 brucoša danas početi svoje studije. Poželeo im je srećan i uspešan početak akademske godine i naveo da je u petak potpisao odluku o povećanju iznosa studentskih kredita i stipendija sa 8.400 na 13.000 dinara.

Ministar Ružić je svim brucošima i ostalim studentima poželeo srećan i uspešan početak akademske godine.

"Naravno da će današnji dan otpočeti intoniranjem državne himne 'Bože pravde', pre svega u smislu očuvanja i baštinjenja identiteta i poštovanja državnih simbola", rekao je Ružić.

Ističe da da će 45.000 brucoša danas početi svoje visokoškolsko školovanje.

"To znači da je njihov broj delimično uvećan kad je reč o državnim fakultetima. Država je obezbedila 30.000 budžetskih mesta, oko 15.000 će biti samofinansirajući", dodao je ministar.

Kada je reč o visinama školarina, ministar Ružić kaže da dolazi do blagih povećanja u rasponu od 5.000 do 10.000 dinara.

"I to isključivo na onim fakultetima na kojima dosta dugo nije bilo povećanja tih školarina", naglasio je Ružić.

Govoreći o visinama stipendija i studentskih kredita, Ružić kaže da je u petak potpisao odluku o povećanju sa 8.400 na 13.000 dinara.

"To simbolički dosta pokazuje koliko Vlada i Ministarstvo prosvete vode računa i o standardu samih studenata, pa i roditelja. Pozivam sve studente da se prijave na konkurs za kredite i stipendije koji traje od 1. oktobra do kraja ovog meseca", dodao je Ružić.

Ukazao je da će se sa tim povećanom isplatom krenuti po završenom konkursu, kao i da će se uvećanje odnositi i na one studente koji su ranije aplicirali.

Kada je reč o grejanju u školama i na fakultetima, kaže da će kada otpočne grejna sezona početi i grejanje u tim ustanovama.

Ističe da se sa energetskom krizom suočavaju svi, pa i Srbija, ali da je obrazovni sistem jedan od najsenzitivnijih delova društva.

"Uveren sam da će, kao i u vreme koronavirusa, obrazovni sistem biti u fokusu države i da u tom smislu ni na koji način biti ugroženi bezbednost, zdravlje ili samo funkcionisanje obrazovnog sistema i procesa prenošenja i sticanja znanja", poručio je Ružić.

Ipak, ukazao je da je važno i da se u školama povede malo više pažnje kada je reč u uštedama koliko je to moguće u redovnim okolnostima.

Naglasio je i da Tim za škole redovno zaseda, kao i da podaci govore da je stanje u osnovnim i srednjim školama redovno i da se nastava odvija neposredno.

"Obrazovne ustanove, odnosno škole, nisu bile mesto transmisije virusa ni u vreme onih najtežih dana koronavirusa, nema razloga da se bilo šta u tom smislu menja. Naravno da ukoliko dođe do nekih alarmirajućih podataka da ćemo preduzeti određene korake, ali za sada od 1. septembra stanje je redovno i sve funkcioniše na pravi način", poručio je Ružić.

Maloletnička delinkvencija ne jenjava, a sve glasnije se govori o izmenama zakona. Ružić navodi da je nasilje složen društveni problem koji zahteva sinergiju svih nadležnih službi i institucija.

"Prevencija i edukacija su ključ, pooštravanje sankcija i sankcionisanje nisu rešenje i mislim da mehanizmi već dugo postoje, ali ne smemo da zaboravimo da smo mi odrasli upravo ti koji dajemo model ponašanja deci. Takođe, i mediji su ti koji na neki način indukuju to ponašnje. Kao društvo moramo se time ozbiljnije pozabaviti", zaključio je Ružić.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво