Читај ми!

"Blagoveštenski sabor 1861" stigao u Novi Sad

Slika Vlaha Bukovca "Blagoveštenski sabor 1861", koja je ukradena 1993. godine, vraćena je u Novi Sad iz Švajcarske. Pošto je očekuje rastauracija, slika će za građane biti izložena samo u petak u Muzeju Vojvodine.

Posle skoro 30 godina, "Blagoveštenski sabor 1861" svečano je dočekan u Novom Sadu, gde i pripada. Ta slika je svedočanstvo značajnog istorijskog događaja za istoriju Prečana, ali i Srbije, kada su se udarali temelji budućeg prisajedinjenja Vojvodine matici.

"Oni su na tom saboru želeli da izraze svoju potrebu za autonomijom Srba u Južnoj Ugarskoj, potrebu za svojim jezikom, svojim pismom. I taj sabor je ostavio dalekosežne posledice za sve dalje njihove pokušaje", ističe direktorka Muzeja Vojvodine, Tijana Stanković.

"Vidite na slici i patrijarha Rajačića i Svetozara Miletića i brojne druge velikane Srpske Vojvodine, njih 82-icu koji su zapravo nosili ideju jedinstva, ideju zajedništva", naglašava pokrajinski premijer Igor Mirović.

Do prošle godine o slici se nije znalo ništa, dok Muzeju Vojvodine, iz čijeg dvorca u Čelarevu je i ukradena, nije ponuđen otkup.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u saradnji sa pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i švajcarskim tužilaštvom pokrenulo istražni postupak protiv četiri lica.

Ministar unutrašnjih poslova Aleskandar Vulin, kaže da zaslugu za to na prvom mestu nose pripadnici SBPOK-a.

"Bili su uporni, nisu prestajali da traže ovu sliku, i oni koji su je ukrali, koji su je oteli od srpskog naroda, mislili su da smo zaboravili na nju. Ali, evo, pripadnici, operativci SBPOK-a nisu je zaboravili, pronašli smo je", dodaje Vulin.

Slika će za građane biti izložena samo sutra u Muzeju Vojvodine, od 10 do 18 časova, uz stručno tumačenje kustosa, nakon čega će biti restaurirana.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво