Читај ми!

Dete ne zna za strah, kako ga zaštiti od povređivanja kod kuće

Deca se povređuju i stradaju, a trebalo bi da budu bezbedna u svojoj kući. Ne treba opsesivno pratiti svaki njihov pokret, ali se mora razmišljati i o realnim opasnostima. Pedagog Dušanka Šolaja kaže da dete uvek mora da bude u vidnom polju svojih roditelja.

Pre nekoliko dana dete je palo sa drugog sprata i to nije prvi put da se tako nešto desi. Već kada beba počne da puzi, roditeljima se savetuje pojačan oprez.

Pedagog Dušanka Šolaja kaže da dete uvek mora da bude u vidnom polju svojih roditelja i da roditelj uvek treba da gleda svoje dete.

"Kada dete dođe u svoj dom, dočeka se u toplom ambijentu, u svom krevetiću i od tog časa treba razmišljati kad šta sve može da se desi, da se roditelji ne iznenade", rekla je Šolaja, gostujući u Beogradskoj hronici.

Mala beba, navodi, može da se prevrne, da se uguši, kad se probudi da stavi deo svoje benkice u usta... 

Kako dete raste, rastu i njegova interesovanja, kaže Šolaja.

Svakako da sto i stolice ili krevet ne treba da budu ispod neobezbeđenog i otvorenog prozora. 

"Roditelji treba da obrate pažnju i na izvor toplote, utikače. Dete kada prohoda može da se povredi u kući i dok ne dođe do terase, može da se povredi dok ga drži majka ili otac ako piju kafu ili čaj", upozorava Šolaja.

Kada je dete samo u sobi, navodi pedagog, pojačava se dečja mašta, a samim tim i određena interesovanja.

"Za dete je sve novo, dete ne zna strah, dete ima potrebu da ispituje sve oko sebe, trudi se da sve dohvati", navela je Dušanka Šolaja.

Može da dohvati i kad se kuva nešto na šporetu i o tome treba voditi računa.  

Međutim, ako roditelji previše brinu, to može da ostavi i negativne posledice na dete, da i ono postane previše plašljivo. 

Zato, kaže, Šolaja, ne treba preterivati, postoje emicionalne pripreme roditelja još u toku trudnoće, da se oni ne plaše i budu pripremljeni za svoju ulogu. 

"Tu postoje razne institucije, savetovališta, literatura. Očekuje se njihova zrelost i pažnja", istakla je pedagog Dušanka Šolaja.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво