Читај ми!

Samogasivi papir od sledeće godine obavezan za sve cigarete

Sve cigarete koje se stavljaju na tržište Srbije od 1. januara sledeće godine, moraće da budu proizvedene sa samogasivim papirom, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Cigarete koje ne ispunjavaju zahteve novih standarda, mogu se naći u maloprodajama do isteka zaliha isključivo ako su nabavljene pre tog datuma, što će prodavci biti dužni da dokažu na zahtev tržišne inspekcije, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Tokom pripreme Pravilnika o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda, Ministarstvo privrede intenzivno je sarađivalo sa predstavnicima velikih proizvođača cigareta: British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI), Philip Morris International (PMI) i predstavnicima PKS.

"Početkom 2020. godini sa navedenim proizvođačima, postignut je konsenzus da je radi blagovremene pripreme proizvodnje prema novim zahtevima za papir, potrebno predvideti prelazni period od dve godine", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da je pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran 2021. godine, dok odredbe vezane za samogasivi papir počinju da se primenjuju 1. januara sledeće godine.

Pravilnik prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete, navodi se u saopštenju.

Izmena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u ovom Pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu EU 2020. godine.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво