Читај ми!

Sedmoro povređenih u udesu u Bugarskoj stiglo u Srbiju

Teže povređeni dečaci u saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj prebačeni su iz bolnice u Staroj Zagori u Sofiju na dalje lečenje. Sedmoro povređenih stiglo je u Srbiju. Deca su prebačena na kliniku u Tiršovoj.

Medicinske ekipe Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu dočekale su sanitetskim vozilima sedmoro povređenih na prelazu Gradina, gde su ih preuzele od bugarskih kolega.

Kako je potvrđeno RTS-u u niškom Kliničkom centru, ekipe su ih pratile do Beograda.

"Oni su svi stabilnog zdravstvenog stanja, mi ćemo pratiti njihove vitalne parametre od ovog trenutka, pa na dalje. Svakako je ovo veliki stres za decu i srednjeg i mlađeg uzrasta. Mi ćemo biti tu da pružimo svu potrebnu podršku, a dalje lečenje će svakako se nastaviti u zdravstvenim ustanovama u Srbiji", kaže Dejan Milenković iz niškog Kliničkog centra. 

Deca su prebačena na kliniku u Tiršovoj. Najteže povređeni ostaju u Bugarskoj.

U Tiršovoj kažu da su deca stabilnog opšteg stanja i da ne očekuju da će se njihovo stanje komplikovati. Na osnovu tipa povreda zaključuju da će biti zadržani 48 sati.

Njima je u Univerzitetskoj dečjoj klinici izvršen detaljan klinički pregled i urađena radiološka dijagnostika, odnosno, ponovljeni su skeneri, kaže direktor klinike dr Siniša Dučić. Troje dece, prema njegovim rečima. ima komocioni sindrom, jedno prelom lakta, dve devojčice imaju više povreda glave i vrata.

Ministar Lončar, koji je sa svojim kolegom iz Bugarske ranije obišao povređene koji su bili u bolnici u Staroj Zagori u Bugarskoj, istakao je da je razgovarao sa decom i odraslima i da se operisano dete oseća dobro.

Lončar je tom prilikom rekao za RTS da se dva dečaka od 10 i 11 godina nalaze u intenzivnoj nezi, da je dečak od 10 godina imao operaciju noge i da je dobro, a da drugi dečak ima više povreda od kojih je dominantna povreda glave, i oni će biti prebačeni u Sofiju na dalje lečenje.

Dvanaestoro dece i dvoje odraslih je povređeno kada je srpski autobus upao u jarak i prevrnuo se na auto-putu za Sofiju u Bugarskoj.

Među povređenima je najviše dece koja su, kako je potvrdio, uglavnom članovi folklornog ansambla JU-LIRA iz Batajnice.

Deca su se vraćala sa festivala u Nesebaru i sa njima su bili njihovi roditelji.

Uzrok nesreće se još ne zna, a prema svedočenju jedne putnice, autobus je sleteo s puta u trenutku kada se vozač nagnuo da spusti sedište suvozača, kako bi na njega seo roditelj sa detetom kome je pozlilo.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво