Читај ми!

Cerski marš – putevima junaka Cera, Kolubare i Kajmakčalana

Svakog avgusta, već 13 godina, u nedelji kada je jubilej slavne Cerske bitke, prve pobede saveznika u Velikom ratu, u Šapcu se održava Cerski marš. Ove godine, od Šapca do Tekeriša, jutros je krenula kolona sa oko hiljadu i po učesnika. Dobitnik Cerske spomenice na 13. Cerskom maršu je pisac i pravnik Miodrag Majić.

Da se poklone senima slavnih predaka, u kilometarskoj koloni na putu do Cera dugom 35 kilometara, više generacija iz svih krajeva Srbije i okruženja. Na čelu, u uniformi kakvu je nosio njegov pradeda Ljubomir, mladi Aleksandar Stević iz Požarevca.

"Dobio je zbog dvostrukog ranjavanja, Orden belog orla, a zbog povlačenja preko Albanije - Albansku spomenicu, tako da mi je velika čast da mogu uopšte i da mi je dozvoljeno u uniformi sa barjakom i puškom da ispešačim 37 kilometara do gore i odam poštu mom pradedi", naveo je Aleksandar Stević iz Požarevca.

Spremni da pešače osam sati putevima junaka Cera, Kolubare i Kajmakčalana su učesnici sa sedam ali i 75 godina.

Ilija Nešković iz Rogatice u Republici Srpskoj rekao je da voli Srbiju, voli srpsku istoriju, i da je njegov skromni doprinos jedan odlazak na Cer - da im se pokloni i zahvali.

"Kako su mogli moji preci, tako mogu i ja, 35 kilometara nije nešto mnogo sad, da kažem", napomenuo je Dušan Josipović iz Novog Sada.

Ovogodišnji Cerski marš posvećen je dr Arčibaldu Rajsu, velikom poznavaocu i prijatelju Srbije, a za slogan je uzet naslov njegove knjige "Čujte Srbi".

"Rajsu, mislim sa pravom, jer je u to vreme Šabac bio grad u kome ste imali veću šansu da preživite ako ste vojnik, nego ako ste civil", napomenuo je Srđan Mitrašinović iz Udruženja građana "Cerski marš".

Dobitnik Cerske spomenice na 13. Cerskom maršu je pisac i pravnik Miodrag Majić.

"Veliku čast i veliku obavezu, poziv zapravo da preispitam i sebe i poziv da se preispitamo svi zajedno koliko smo mi dostojni svih ovih ljudi koji su zbog nas stradali", napomenuo je Miodrag Majić.

Uz pauze za osveženje, pozdravljeni meštanima više sela do Cera, očekuje se da uz pratnju nadležnih službi, učesnici marša na odredište stignu oko 16 časova. Da pozdrave i propuste atraktivnu kolonu, mnogi vozači automobila sami se zaustavljaju.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво