Читај ми!

Boj na Mišaru – kako je nadjačana brojnija i nadmoćnija turska vojska

Na mišarskom brdu kod Šapca, kod spomen-obeležja Karađorđu i mišarskim junacima obeležena je 216. godišnjica briljantne pobede koja je učvrstila položaj ustanika i ugrozila status Turaka u Beogradskom pašaluku i postavila temelj moderne srpske države.

Vence i sveće položili su predstavnici Ministarstva rada, boračkih i socijalnih pitanja, Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, Mačvanskaog okruga, Grada Šapca i Zadužbinskog društva.

Na Mišarskom polju, daleke 1806. na  današnji dan, Karađorđe i ustanici Mačve, Pocerine i Posavotamnave nadjačali su daleko brojniju i nadmoćniju tursku vojsku.  

Sulejman Paša Skopljak imao je više od 40.000 vojnika, Karađorđe pet puta manje, a od oružja tri topa i samo jednu haubicu.

"Sukob koji je trajao čitav dan, od jutra do poslepodnevnih sati i da je u tom sudaru, više hiljada osmanskih vojnika poginulo i da je Karađorđe sa svojim ustanicima zabeležio značajnu pobedu koja je postala najznačajnija u Prvom srpskom ustanku, ali i najznačajnija pobeda Srba uopšte u svojoj vojnoj istoriji", kaže Dejan Živanović, istoričar.

Kako se čulo na ceremoniji povodom obeležavanja godišnjice, mišarski junaci primer su univerzalnih vrednosti, bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest našeg naroda.

Oni su znali u šta se upuštaju i nisu razmišljali o ceni jer su znali da sloboda nema cenu i zato ovo ne treba da bude jedini dan sećanja na njih.

Miodrag Kapor, državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, kaže da se država Srbija više ne stidi svoje istorije i svojih boraca.

"Država Srbija je ponosna na svoju istoriju i to pokazuje realizacijom državnog programa negovanja tradicije oslobodilačkih ratova. Boj na Mišaru je jedno je od najvažnijih mesta u toj našoj istoriji i danas je tu puno naroda, puno omladine i na najbolji način smo obeležili taj jedan početak", rekao je Kapor.

U slavu čuvenog boja opevanog u narodnim pesmama, u Mišaru je otvoren Dom kulture renoviran sredstvima Ministarstva i Grada, a u seoskoj galeriji izložba radova 16. saziva Mišarske likovne klonije u kojoj je do sada učestvovalo više od stotinu umetnika.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво