Читај ми!

Brzeće idealnim uslovima privlači mlade sportiste iz cele Srbije

Brzeće, turističko mesto na istočnoj padini Kopaonika, na 1.100 metara nadmorske visine, slovi za vazdušnu banju našeg najvećeg planinskog centra. Zbog idealnih uslova za zdravlje i očuvanog prirodnog okruženja tokom leta ga pohode ljubitelji pešačenja, profesionalni sportisti na pripremama, a omiljena je destinacija za organizovanje sportskih, dečijih, omladinskih kampova i škola u prirodi.

Brzeće je, po broju gostiju, jedna od najboljih destinacija za sportsko-rekreativni turizam, naročito leti.

Sportsko rekreativni turizam bila je ideja vodilja i baza kada se pre više od 30 godina u Brzeću krenulo sa izgradnjom prvog hotela koji je do dan danas ostao najveći ugostiteljski objekat u Brzeću sa najboljom sportskom infrastrukturom.

Kada pričamo o najbrojnijim gostima, to su deca i mladi učesnici sportskih kampova. I to ne samo u ovom hotelu već i u okolnim. 

Dakle, ovog leta u Brzeću je najteže naći prazan sportski teren. Vrvi kao u košnici od mlađih selekcija klubova iz cele zemlje, teniskih, košarkaških,odbojkaških ali pre svega fudbalskih. Samo u ovoj smeni je 350 dečaka koji treniraju fudbal.

Na centralnom terenu, treniraju "petlići" - najmlađi polaznici kampa iz Beograda ,uoči prijateljske utakmice sa vršnjacima iz Kruševca.

"Mi idemo na pobedu i to je jedino što ja želim, a ako i izgubimo bitno je samo da pokažemo ko smo mi, da se ne obrukamo", rekao je Jovan Tasić, jedan od učesnika fudbalskog kampa.

Vuk Lazar, još jedan učesnik, istakao je da je važno da podržavaju jedni druge i da se ne svađaju, kao i da se ne treba ljutiti ako neko pogreši, ali i da je malo naporno trenirati zbog vrućine. 

"Sve je po nekom vojničkom režimu, ustaljenom da kažem tako.Imamo tri treninga dnevno. Dečaci sjajno rade, jako sam zadovoljan kao njihov trener .Čeka nas u septembru prvenstvo", rekaoje Siniša Dančuo, trener FK Kampione iz Beograda.

A na terenu do njih uvežbavaju piruete. Među devojčicama i po nekim dečakom koji su se opredelili za umetničko klizanje, treniraju i državne juniorske prvakinje.

"Prvakinja sam Srbije pet godina i bavim se umetničkim klizanjem deset godina. Ovde smo došli na visinske pripreme , kako bi se bolje spremili za narednu sezonu", rekla je Darja Mijatović, juniorska prvakinja Srbije u umetničkom klizanju.

"Nažalost, mi nemamo led tokom leta u Srbiji, tako da ovaj pripreme visinske pre odlaska na pripreme na ledu sprovodimo već godinama ovde u Brzeću. Uglavnom su fudbaleri i mi ovde, družimo se", rekla je Milica Stanković, trener klizačkog kluba "Olimpik".

U hotelu, ali preko dana i u prirodi. Na raspolaganju su i ostali sportovi kako bi deca tokom slobodnog vremena bila što kraće uz mobilne telefone.

Učesnici fudbalskog kampa kažu da se druže i sa dečacima iz drugih klubova. 

Na terenu rivali, a van njega prijatelji. Na kampu su da uče, steknu sportske navike.

Marko Ilić rekao je igra na poziciji špica. 

"To znači da sam ja napadač, ja dajem golove. Bio sam najbolji strelac lige prošle godine", rekao je Marko.

"Trenirao sam dosta i onda se trud isplatio na kraju i onda sam postao kapiten. Trener me nagradio za moj trud", naveo je Uroš Josifović, golman.

"To je neka familijarna priča da kažem. Deca dolaze kod nas sa nekih pet godina , ostaju sa nama do nekih 13, 14 godina. Posle toga prelaze u neke ozbiljnije i veće klubove", rekao je Aleksandar Ćitić, trener fudbalskog kluba iz Beograda.

A treneri im ostaju uzori. Bez obzira ostvare li se u sportu ili van njega. Pobede i porazi su sastavni deo ne samo igre, već i života, a kolektivni duh ono bez čega se ne može, a što ovi mališani nauče veoma rano.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво