Читај ми!

Mihajlović: Od početka godine ubijeno 20 žena, potreban centralni registar nasilnika

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, izjavila je da je od početka godine ubijeno 20 žena u porodičnom i partnerskom nasilju i da je neophodna jača koordinacija nadležnih institucija, kao i uspostavljanje jedinstvenog registra nasilnika.

Zorana Mihajlović je istakla da je država donela sve važne zakone, strategije i akcione planove u toj oblasti i da su žene danas ohrabrenije da nasilnike prijave.

"Nasilje nad ženama je ogroman društveni problem, od početka godine ubijeno je 20 žena, više od 350 njih u poslednih 12 godina, to su strašni podaci. Ono što je neophodno je jača koordinacija, da se utvrdi da li je bilo propusta u radu, ali i više rada u prevenciji nasilja. I to je odgovornost svih nas – države i društva u celini", naglasila je Mihajlovićeva.

Podsetila je da je Koordinaciono telo tražilo i hitno formiranje jedinstvenog registra nasilnika koji bi sadržao sve podatke o učiniocu svih oblika nasilja prema ženama, kako bi se efikasnije pratila primena zakonskog i strateškog okvira.

Pozdravila je i inicijativu ministarke pravde Maje Popović i poverenice za ravnopravnost Brankice Janković da se izmeni Zakon o krivičnim sankcijama. 

Kazala je da je važno da se propiše obaveza nadležnih organa da, po službenoj dužnosti u slučajevima rodno zasnovanog i porodičnog nasilja, obaveste žrtvu o puštanju iz zatvora, kao i inicijativa ka boljoj koordinaciji i radu nadležnih institucija i ustanova radi sprečavanja nasilja u porodici i zaštite od nasilja u porodici.

"Mi smo inicirali i izmene Krivičnog zakonika i Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, po kojima rani i dečji brakovi moraju da se tretiraju kao oblik trgovine ljudima i nasilja u porodici. Sve dok ijedna žena trpi nasilje ili je žrtva porodičnog i partnerskog nasilja, naš posao nije završen", navela je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost

Upozorila je da je statistika poražavajuća. Poručila je da umesto žena žrtava nasilja, umesto dece koja su ostala bez majki, a više od 400 njih je u poslednjih deset godina ostalo siročad,  brojimo nasilnike koji su propisno kažnjeni za zločine koje su počinili.

"Da nam se ne ponovi da nasilnik izađe iz zatvora i ubije ženu. Ali i da više radimo na prevenciji, na edukaciji mladih da prepoznaju šta je sve nasilje, na edukaciji društva da nasilje nije privatna stvar, da ne okrećemo glavu i da smo dužni da odreagujemo ako znamo da nasilje postoji", zaključila je Mihajlovićeva. 

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво