Читај ми!

Srednjoškolci iz Srbije deo internacionalne mature – koliko su bolji od vršnjaka iz drugih zemalja

Program internacionalne mature realizuje se u tri državne gimnazije u Srbiji. Prva generacija naših maturanata, pokazala je odlično znanje – bolje od svojih vršnjaka koji su takođe polagali internacionalnu maturu u oko 5.000 škola širom sveta.

Naši maturanti su na internacionalnoj maturi imali dva poena više od vršnjaka iz sveta. Svi su uspešno položili prijemne za uspis na fakultete i stekli budžetski status. Iako sistem po kojem su učili, pruža mogućnost da školovanje nastave u inostranstvu, većina je upisala domaće fakultete.

"Odlučio sam se za ovaj program kao i ostali, zato što je predstavljao nešto novo, beg od te učmalosti koja je ostala još od osnovne škole do srednje", rekao je Ivan Apostolović, brucoš ETF-a.

Iva Ristić, koja je upisala Poljoprivredni fakultet, navela je da je za dobru pripremu potrebno više praktičnog rada.

"Prosto pisanje više radova koji su nalik seminarskima na fakultetima predstavlja dobru pripremu za nešto dalje", rekla je Iva Ristić.

"Imali smo sedam predmeta što je dosta drugačije od nacionalnog koji ima 16 predmeta i mogli smo da se fokusiramo na gradivo i dosta su nam u tome pomogli naši profesori", rekla je Tara Stokarić, brucoš Medicinskog fakulteta.

Naši đaci imaju i bolju prosečnu ocenu. Bolje znaju književnost, engleski jezik, istoriju, biologiju, hemiju, matematiku. Jedino im je ocena iz fizike nešto niža.

"Ja sam osećala sve vreme da oni veruju nama apsolutno, iako su znali da smo i mi početnici, na neki način u ovom programu, a mi smo verovali njima. I mislim da je to mnogo doprinelo da ova deca tako savršeno odrade te teške finalne ispite", istakla je Mirjana Vlahović, koordinator i profesor engleskog jezika.

Program koji je nastao u Ženevi pre više od pola veka namenjen je učenicima trećeg i četvrtog razreda gimanzije i omogućava im da steknu međunarodno priznatu diplomu koja im olakšava upis na univerzitete širom sveta.

"Oni puno toga rade samostalno, preko letnjeg raspusta se takođe spremaju pišu eseje, pripreme za taj njihov pretpripremni završni ispit", navela je Dragana Tatalović Lejić, direktor Desete gimnazije "Mihailo Pupin".

U obrazovni sistem Srbije program je uveden pre dve godine. Ideja je, kažu u resornom ministarstvu, da se menja i škola, da ovaj program utiče na nacionalni program.

"Ovi učenici rađe dolaze u školu nego učenici u običnom, nacionalnom programu, celovitije savladavaju gradivo, i jednostavno, oni postaju deo internacionalne zajednice, nastava se odvija uglavnom na engleskom jeziku, nastavnici su prošli najsavremenije svetske obuke", rekla je Marija Krneta iz Ministarstva prosvete.

Da bi ušao među 20 odabranih, koliko jedno odeljenje može da ima đaka, pored dobrog uspeha u prve dve godine gimnazije, učenik treba da pokaže i dobro znanje na posebnom prijemnom iz srpskog jezika i književnosti, engleskog jezika i matematike.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво