Читај ми!

Porođaj – trenutak najveće sreće, ali i traume, šta bi pomoglo da se smanje negativna iskustva

Rađanje bi trebalo da bude jedan od najsvetijih događaja u životu svake žene. Iako većina lekara i babica savesno obavlja svoj posao, mnogo je mama koje tvrde da su iz sala za porođaje izašle sa velikim traumama. Ne zbog samog porođaja već, kako kažu, zbog odnosa osoblja prema njima. Ukoliko pacijentkinje imaju neku pritužbu, neka se obrate upravi klinike, rekao je ginekolog u "Narodnom frontu" Milan Perović.

Možda "akušersko nasilje" nije pravi izraz za loša iskustva na porođaju o kojima sve češće govore žene, ali drskost i uvrede lekara i babica, porodilje kažu da ne mogu da zaborave.

Na aroganciju i uvrede lekara i sestara na klinici "Narodni front" požalila se naša koleginica, koja te 2018. nije imala sreću da po drugi put postane majka.

"Pored toga što sam znala koji je ishod, a to je da ću u 34. nedelji roditi mrtvu bebu, doživela sam i brojne neprijatnosti na porođajnom stolu, gde me je anesteziolog-lekar vređao zbog profesije kojom se bavim, a novinarka sam. Rekao mi je da su svi novinari, sudije, tužioci, šljam ovog društva i da ne bi trebalo da postoje i da, s obzirom na to da sam ja jedna od njih, anestezija sigurno neće uspeti", priseća se trenutaka s porođaja Tijana Radonjić, novinarka RTS-a.

Slična iskustva žena mogu se pročitati i na društvenim mrežama, gde se osnivaju grupe i forumi koji se zalažu za donošenje zakona po kome bi muževi, besplatno, mogli da budu sa porodiljama kako bi ih zaštitili od, kako kažu, psihičkog zlostavljanja u porodilištu. Većina žena sa ovakvim iskustvom ne pokušava da se žali i pokrene sudski postupak. 

"Moje iskustvo je bilo jako traumatično i bolno, i svaki put kad pričam o tome, ja sve to zaista na neki način ponovo proživljavam. I moja odluka je bila da ne ulazim ni u kakve postupke upravo da bih zaštitila sebe. Mislim da se zbog toga žene ne odlučuju da to prijave. Ali s druge strane, nemojte da mislite da one nemaju svoju reakciju. Svaka od njih ima svoju reakciju, a jedna od njih je možda upravo ta da ne odluče da rode drugo ili treće dete", navodi Radonjićeva.

Na inicijativu nekih portala, kao i zbog peticije koju je potpisalo više od 72.000 ljudi, verovatno će već od jeseni u porodilištu Zemunske bolnice biti omogućeno besplatno prisustvo pratioca na porođaju. Još nema najava da će i druga porodilišta podržati ovu ideju. 

Dr Perović daje savet pacijentkinjama: Obratite se upravi klinike

Dr Milan Perović, ginekolog klinike "Narodni front", rekao je da mu je žao ako bilo ko ima negativno iskustvo. Rađanje je, kako ističe, čin koji treba da obeleži ceo život jedne žene, i žena bi trebalo da ga pamti kao jedan od najsrećnijih dana.

"Ako postoji takav slučaj, ne možemo o njemu pričati na televiziji, postoje procedure, ako postoji sumnja na tako nešto, treba prijaviti, kroz procedure, kroz državne institucije i institucije ovog sistema – sve se prolazi na način kako bi trebalo", rekao je Perović.

Savetuje pacijentkinjama, ako imaju neku pritužbu, da se obrate upravi klinike.

"Ne samo upravi naše klinike nego i ostalim zdravstvenim ustanovama, državnim institucijama, koje zaista blagovremeno reaguju na svaku vrstu pritužbe kroz strogo određene procedure", kaže on.

Budući da se iznose stvari koje nisu lake, moraju da se i dokažu i da prođu ne kroz medije nego kroz institucije.

Ko može biti na porođaju

Prikupljeno je više od 72.000 potpisa kojima se traži da država omogući besplatnu pratnju mamama u porođajnoj sali. Cilj je da se spreči nasilno i uvredljivo ponašanje medicinskih radnika u porodilištima u Srbiji.

Neka porodilišta imaju uslove za pratnju, neka ne, ali svakako je za vreme pandemije ova mogućnost ukinuta. 

Dr Perović kaže da žele da porođaju prisustvuje ne samo muž nego i majka, eventualno dula.

"Imamo predivna iskustva u vezi s tim, jer smo u 'Narodnom frontu' bili pioniri svih tih pozitivnih iskoraka u pružanju zdravstvene nege, posebno osetljivoj populaciji pacijenata kao što su trudnice", rekao je Perović.

Klinika "Narodni front" je prva omogućila da suprug prisustvuje porođaju i više od 10 godina se to ne naplaćuje, napomenuo je dr Perović.

Mi to podržavamo, imamo dobra iskustva i veliki broj zadovoljnih roditelja koji su prisustovali fantastičnom činu, kaže Perović.

Klinika je jedan od lidera ne samo u Srbiji već u Evropi po broju bezbolnih porođaja – bili smo pioniri, omogućili smo dodatni kvalitet ženama pri porođaju, naveo je doktor.

Rekao je da nije upoznat za slučaj Milice Filipović, koja tvrdi da je pobacila u toaletu "Narodnog fronta", čišćena joj je materica bez anestezije, a lekar joj je rekao da "to nije beba, nego 40 grama".

Dr Perović kaže da za svaki sporan slučaj, ako je prijavljen, postoji istraga. 

O indukovanom abortusu 

Govoreći o indukovanom abortusu, Perović kaže da postoje određeni vodiči dobre kliničke prakse koje su izdala najrenomiranija strukovna udruženja u svetu i Američki koledž akušera i SZO, gde se ne preporučuje rutinska primena anestezije tokom indukovanog bilo medikamentoznog bilo hirurškog abortusa.

Ne znam za taj slučaj, ali ono što struka i vodiči svih svetski najpoznatijih udruženja govore jeste da ne postoji preporuka za rutinsku primenu anestezije, dodaje on.

Nezgodno je komentarisati slučaj ako nemate dovoljno podataka, rekao je Perović. 

Telemedicina i teleabortus postoje u najrazvijenijim zemljama sveta. Kod nas – to treba da se obavi u bolnici, što je ispravniji način, kaže Perović.

U izvođenju svih tih pobačaja koriste se najsavremeniji lekovi. Svi ti lekovi se primenjuju kako u svetu, tako i kod nas, rekao je Perović.

"Niko nije srećan kada žena mora da pobaci", zaključio je Perović.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво