Читај ми!

Liturgija SPC i MPC u Prohoru Pčinjskom povodom Ilindana, Pendarovski položio venac

Zajednička liturgija Srpske i Makedonske pravoslavne crkve jutros je služena u manastiru Prohor Pčinjski. Šef srpske diplomatije ugostio je predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog, koji je predvodio državno-crkvenu delegaciju te zemlje.

Posle 18 godina, Manastir Sveti Prohor Pčinjski kod Bujanovca posetila je državna i crkvena delegacija Severne Makedonije. Zvanična poseta realizovana je na Ilindan, državni praznik u Severnoj Makedoniji, pošto je Srpska pravoslavna crkva prihvatila autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve sredinom maja ove godine.

Posle više od 80 godina predstavnici dve pravoslavne crkve zajedno služe liturgiju, u manastiru Prohor Pčinjski, istorijski bitnom za susedne države, Srbiju i Severnu Makedoniju. Položeni su i venci kraj spomen-česme u manastirskom kompleksu.

"Ovo je mesto gde je nastala moderna makedonska država i sad možemo da dođemo ovde, da proslavimo praznik. U blizini su održavane alternativne, paralelne proslave, ali ne ovde, gde je zasedala istorijska skupština ASNOM-a. Nadam se daće ovo postati tradicija", istakao je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Ministar spoljnih poslova i izaslanik predsednika Aleksandra Vučića Nikola Selaković ocenjuje da zajednička liturgija svedoči da je politika Srbije opredeljena za jačanje politike dobrosusedstva, jačanje politike saradnje i zajedničkog života sa svojim susedima i da je okrenuta budućnosti.

Manastir Sveti Prohor Pčinjski nalazi se na značajnoj geografskoj poziciji, tokom devet i po vekova bio je stecište mnogih važnih događaja.

Više puta je dograđivan i obnavljan, a u znak zahvalnosti za pomoć u obnovi Kraljevog konaka posle požara 2014. godine ministru Selakoviću i direktoru Bezbednosno-informativne agencije Bratislavu Gašiću uručeni su ordeni Eparhije vranjske.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво