Читај ми!

Peticija da se mamama na porođaju omogući besplatna pratnja - sakupljeno skoro 75.000 potpisa

Sakupljeno je skoro 75.000 potpisa kojima se traži da država omogući besplatnu pratnju mamama u porođajnoj sali, po uzoru na pozitivne prakse iz regiona i sveta. Cilj ove inicijative, koja će biti upućena Ministarstvu zdravlja, jeste da se spreči nasilno i uvredljivo ponašanje medicinskih radnika u porodilištima u Srbiji.

Петиција да се мамама на порођају омогући бесплатна пратња - сакупљено скоро 75.000 потписа Петиција да се мамама на порођају омогући бесплатна пратња - сакупљено скоро 75.000 потписа

Razlog kampanje koju je pokrenula organizacija "Kreni promeni" je taj što su mnoge majke u Srbiji na porođaju doživele neki vid akušerskog nasilja, a neke od njih su skupile hrabrost da o tome i javno progovore.

Majke koje su doživele akušersko nasilje najradije bi da zaborave dan kad su se porađale, jer su pre, u toku, ili posle porođaja, od medicinskog osoblja doživele najrazličitije oblike nasilja.

Od vređanja, ponižavanja i vikanja, sve do zanemarivanja, medicinskih grešaka i raznih drugih vidova nehumanog tretiranja.

Istraživanja su pokazala da prisustvo oca na porođaju, ili neke druge osobe po izboru majke (babica, dula, član porodice...) olakšava sam čin rađanja i smanjuje rizik od komplikacija i potrebu za dodatnim intervencijama tokom porođaja, navodi se u obrazloženju razloga peticije.

Zbog svega ovoga, pokrenuta je peticija, koja se može potpisati i onlajn, kojom se apeluje na Ministarstvo zdravlja da, sledeći dobre primere iz regiona i sveta, omogući besplatno prisustvo pratnje na porođaju.

U cenovniku na sajtu Ginekološko-akušerske klinike Narodni front, na primer, piše da se prisustvo oca porođaju naplaćuje 5.000 dinara. Nije označeno da li porođaju može da prisustvuje i neka druga osoba od poverenja majke. U jeku korone bilo je zabranjeno prisustvo i oca zbog epidemijske situacije.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво