Читај ми!

Siva zona za "špijunažu" – šta sve koriste poslodavci za nadzor zaposlenih

Sve su češće pritužbe zaposlenih da ih poslodavci nadziru na nedozvoljen način. Poslodavci često koriste nejasno definisane zakone u toj oblasti, kao i specijalizovane aplikacije pomoću kojih pronalaze načine da kontrolišu zaposlene čak i tokom rada od kuće.

Od video-nadzora, preko uvida u službene mejlove do GPS praćenja vozila – poslodavci u Srbiji često ne biraju način da nadziru rad svojih zaposlenih. U propisima ne postoji jasna odredba koja definiše kontrolu zaposlenih, pa se u toj oblasti primenjuje Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Video-nadzor najčešći je oblik kontrole zaposlenih kod nas.

"Sam nadzor mora biti prostorno i vremenski ograničen i zaposleni moraju biti obavešteni o načinu vršenja tog nadzora. U praksi poslodavci najčešće nadziru imejl korespondenciju zaposlenih, korišćenje službenih telefona i automobila, a u toku koronavirusa bila se povećala upotreba aplikacija za praćenje produktivnosti rada zaposlenih", kaže Irena Knežević, advokat. 

Rad od kuće tokom i posle pandemije otvorio je nove visokotehnološke metode za kontrolu zaposlenih, pokazuju podaci Centra za istraživanje javnih politika.  

"Neki poslodavci, ne previše njih, koristi aplikacije za praćenje sadržaja telefonskih razgovora svojih zaposlenih ili imejl komunikacije. Po našem zakonu, ali i po mnogim drugim to nije dozvoljeni vid nadzora", napominje Branka Anđelković iz Centra za istraživanje javnih politika. 

Iz Sindikata radnika Srbije navode da takve pritužbe nisu česte, ali da su spremni da reaguju i zaštite zaposlene. 

"Sa našom pravnom službom i sa našim advokatskim timom sindikati odmah reaguju. Odmah uzimaju prijavu od zaposlenog, odnosno već imaju prijavu od zaposlenog, ako poslodavac nije raspoložen da sarađuje mi odmah pozivamo državne organe. U mnogim kompanija MUP vrši kontrolu da li postoji zloupotreba. Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti propisane su jako rigorozne kazne za poslodavce koji ugrožavaju bezbednost podataka zaposlenih i kreću se čak i do dva miliona dinara", ističe Goran Pećanac iz Sindikata radnika Srbije. 

Sa razvojem tehnologije očekuje se primena sve naprednijih sistema za nadzor zaposlenih, pa ne bi smele da izostanu ni adekvatne izmene i dopune zakona u toj oblasti, zaključuju stručnjaci. 

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво