Читај ми!

Lebane ima igraonicu za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, na dnevni boravak čekaju 10 godina

U opštini Lebane ima oko četrdesetoro dece i mladih sa smetnjama u razvoju. Njima je potreban Dnevni boravak koji bi mogli da dobiju tek za godinu dana. Do tada je tu igraonica za koju je vlada Ujedinjenog Kraljevstva izdvojila tri miliona dinara.

Ne treba njima previše za sreću. Pažnja, posvećenost i pripadnost - dovoljni su da radost ne mogu da sakriju. Sve to, uz prevoz i jedan obrok, imaju u igraonici gde dolaze tri puta nedeljno zahvaljujući programu "Alved" britanske vlade. Ova druženja sa nestrpljenjem se iščekuju.

"Najviše mi je želja ovdeka da dolazim zbog društva, da ne budem sam", kaže Milan Bogdanović, jedan od korisnika igraonice. Voleo bi, dodaje, da može da dolazi svakog dana. Nije mu teško da putuje iz sela.

"Lepo se družimo, slažemo se, igramo 'ne ljuti se čoveče'", kaže Marina Cvetković.

U ovoj igraonici slave i rođendane.

Učenje kroz igru 

Igra i zajedništvo su prioritet, ali igraonica za decu i mlade sa smetnjama u razvoju ima i edukativni karakret. Sa njima su stručna lica, licencirana za ovu vrstu posla.

Podršku im pružaju kolege iz Dnevnog boravka u susednom Bojniku. Dvanaestogodišnje iskustvo je dragoceno.

"Oni su uvek pozitivni, raspoloženi, bude tu i smeha i opuste se malo kada završimo sa tim delom i trudimo se da budu raznovrsni sadržaji svakog dana i da oni kroz igru nauče nove stvari", kaže Sanja Todorović, psihološkinja iz Lebana.

"U Bojniku ima dva stručna radnika i dve negovateljice koje rade sa decom i trudimo se da naša pozitivna iskustva prenesemo koleginicama", rekla je Jelena Tošić iz Dnevnog boravka Bojnik.

Procedure ometale nastanak Dnevnog boravka

Pokušaji da se i ovde formira Dnevni boravak traju čitavu deceniju, administrativne procedure svaki put su ih omele. Organizovani u Udruženje roditelja dece sa smetnjama u razvoju "Feniks" na dobrom su putu da dođu do cilja.

"Bilo bi poželjno kad bismo mogli Dnevni boravak da napravimo, da bismo mogli tokom celog dana da ih ostavimo tu, da budemo slobodni tokom celog dana zbog posla", napominje Miroslav Bogdanović, potpredsednik Udruženja "Feniks". 

Zahvaljujući sredstvima Evropske unije čitav prostor u kome borave biće primereniji i veći. Neophodna je kompletna rekonstrukcija ove zgrade.

"Potrebno je 150.000 evra. Ova sredstva opština je obezbedila u okviru EU Pro plus programa. Mi očekujemo do polovine naredne godine da možemo da krenemo sa pružanjem usluge Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju", kaže Nenad Jovanović iz Odeljenja za projekte Opštine Lebane.

Ni oni ne sede skrštenih ruku. Radove su prodavali na nedavno održanom Paradajz festu. Prikupljena sredstva biće dovoljna za jednodnevni izlet.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво