Читај ми!

Slobodan izvoz žitarica, da li su poljoprivrednici zadovoljni

Nedavno je Vlada Srbije odobrila slobodan izvoz žitarica, a poljoprivrednici su tu meru ocenili kao jedino realnu da bi se povećala trenutna cena pšenice koja, prema njihovom mišljenju, ne pokriva skupu proizvodnju.

Proizvođači ne očekuju da će cena pšenice brzo da raste nakon odluke o slobodnom izvozu. Aktuelnom cenom malo ko je zadovoljan, pa će žito i dalje čuvati. Problem je što pojedini skladištari traže da se čuvanje plati unapred.

"Sad je ispalo da nam uzima odmah od 1. avgusta sedam posto, unapred do Nove godine. Pa kaže, ti prodaj kad hoćeš. Pa čekaj, što da mi uzmeš unapred ako ja nisam prodao, nisam iskoristio lager", kaže Milorad Stejin, poljoprivrednik iz Kaća.

Državne robne rezerve otkupljuju 131.000 tona pšenice za 40 dinara sa PDV-om. Na Produktnoj berzi ponuda za pšenicu je oko 36 dinara za kilogram bez PDV-a. To je za nekoliko procenata više nego pre dozvole izvoza.

"Četrdeset dinara je pozitivna. Ovo ispod za ove manje - to je propast. A za velike nije, zato što lakše urade, brže urade, bolje urade i lakše dođu do tih metričkih centi nego manji poljoprivrednici", rekao je Milovan Kuljić, poljoprivrednik iz Nove Gajdobre.

U udruženju poljoprivrednika "Sto paora plus" navode da je odluka o izvozu stigla kasno. Tradicionalni kupci su se okrenuli drugim tržištima ili očekuju početak izvoza iz Ukrajine.

"Mi svi znamo da je ukrajinska pšenica mnogo lošijeg kvaliteta od naše pšenice i da ozbiljni kupci će se pre okrenuti pravoj pšenici nego onoj lošijeg kvaliteta", kaže Vojislav Malešev iz Udruženja "Sto paora plus".

U Ministarstvu poljoprivrede navode da je tromesečni izvoz pšenice ove godine bio 500.000 tona, a prethodnih godina 660.000 tona.

"Nemojmo zaboraviti činjenicu da je već duže vreme potpuno liberalizovan izvoz brašna. Znači onome kome je potrebna pšenica može kupiti brašno koje je već samleveno, naglašavam, u našim mlinovima", rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević.

Slobodan izvoz biće na snazi do početka jeseni, kada će biti izvršena nova procena stanja i zaliha žitarica.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво