Читај ми!

Leskovačka Roštiljijada između estrade i tradicije, šta će prevagnuti

Svake godine oko Roštiljijade u Leskovcu ista priča: ko gostuje, koliko se para troši, da li može drugačije. Ovoga puta u centru pažnje najavljeni nastup velike estradne zvezde za šta bi iz gradskog budžeta trebalo da se izdvoji 20.000 evra.

Leskovačke nevladine organizacije i pokreti reagovali su burno na najavljeni program. Ističu koncept Roštiljijade mora da se menja jer se ona, kako kažu, pretvorila u "estradijadu".

"Kvalitet ove manifestacije je vrlo važan. Zato što predstavlja ne samo roštilj nego promoviše i grad. Zbog toga treba da se napravi bolji program, drugačiji program i etno-program koji bi bio u skladu sa običajima i grada i ovog kraja", objašnjava Bratislav Stamenković iz Udruženje građana "I ja se pitam".

U Pokretu za Leskovac pokrenuli su inicijativu za sakupljanje novca koji bi se dao za bolesnu decu, a da se otkaže nastup estradne zvezde. Već im se javljaju ljudi iz cele Srbije.

Takođe, za njih je sporan i termin održavanja Roštiljijade zbog Velikogospojinskog posta.

"Neću nijednog trenutka da komentarišem sve što je jedna estradna zvezda, koja ima nameru da kroz skandale privuče što više pažnje sebi, kakve je izjave davala, ali želim da skrenem pažnju pre svega gradonačelniku da li jedna diva treba Leskovčanima da peva za tolike pare. Prošle godine su igrale go-go igračice, a leskovačka crkva je nadomak svega toga gde se, nažalost, obeležava smrt Presvete Bogorodice i njeno uspenje", kaže Predrag Mitrović iz Pokreta za Leskovac.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović ističe da je Roštiljijada jedna od najvećih turističkih manifestacije u zemlji. Prošle godine je dobila nagradu Turistički cvet i smatra da koncept koji daje rezultate ne treba menjati.

Reakcije javnosti ga ne iznenađuju. Troškovi organizacije su transparentni, on sluša glas naroda i, kako kaže, svako treba da radi svoj posao.

"Ja sam hteo tim potezom da pokažem koliko je besmisleno sakupljati novac da bi se nekom dao da ne peva. Estradni umetnici treba da pevaju, lekari da leče, ekonomisti da drže ekonomiju, svako treba da radi svoj posao, ono što najbolje zna", poručuje Cvetanović.

U svakom slučaju, o ovogodišnjoj Roštiljijadi će se još pričati. Čini se – do sredine septembra i početka filmskog festivala, kada će Leskovac ponovo biti domaćin našim najboljim rediteljima, glumcima, scenaristima.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво