Читај ми!

Sestra najmlađeg ubijenog žeteoca: Vreme je da se priznaju gresi

U selu Staro Gracko kod Lipljana parastosom je obeležena godišnjica od ubistva 14 srpskih žetelaca, jednog od najtežih zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju. Zločin nikada nije rasvetljen, a sa današnjeg skupa je ponovljen apel odgovornima da otkriju zločince i kazne ih.

Tog 23. jula 1999. godine na srpske žeteoce ispaljeno je na stotine metaka

U napadu su stradali članovi porodica Janićijević, Odalović, Živić, Đekić, Cvejić, Stojanović, Tepšić i Jovanović.

Postali su žrtve, jer su bili srpske nacionalnosti i zato što su sakupljali svoju letinu.

Slavica Janićijević Popović ističe da 23 godine kriju ubistva.

"Pogledajte, nek pogledaju oči moga brata, nek pogledaju 17-godišnje dete. Šta je ono uradilo da bude masakrirano", zapitala je plačući i pokazujući sliku brata i poručila da je vreme da Kfor i Euleks priznaju svoje grehe.

Vladika Teodosije je rekao da je neprijatelj došao da poseje kukolj i počini zločin iz mržnje. 

"U leto kada svi sabiraju letinu, tako su i naši žeteoci iz ovog kraja izašli da saberu pšenicu koju im je Bog darovao za hranu, za utehu i radost. A došao je neprijatelj da poseje kukolj, da učini zločin iz mržnje i oni su nevino pobijeni", naglasio je Vladika Teodosije.

U poruci direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića na ovaj dan, ističe se, da će Srbija nastaviti da se sa tugom i poštovanjem seća svoji stradalih sunarodnika, ali da će isto tako nastaviti da energično insistira na pronalaženju i kažnjavanju odgovornih za sva zlodela počinjena nad svojim narodom na Kosovu i Metohiji.

Srbima na Kosovu i Metohiji, u Starom Gracku, danas stiže podrška i od sunarodnika iz Hrvatske, da istraju u sećanju na žrtve i opstanku na svojim imanjima.

"Došli smo da vidimo, kako i i u čemu možemo biti solidarni s vama. Solidarni u tugovanju i sjećanju na stradale, ali isto tako solidarni i u tome kako da budemo bliži jedni drugima, kako da stvari koje će pomoći i vama i nama radimo zajedno", rekao je Milorad Pupovac, predsednik SDSS u Hrvatskoj.

Specijalno tužilaštvo u Prištini, zajedno sa Euleksom pre više godina obustavilo je istragu o ubistvu 14 Srba, od kojih je najmlađi imao 17 godina. Sedam Albanaca bilo je pod istragom za ubistvo.

Unmik, a kasnije Euleks zanemarili su jedine dokaze do kojih su došli. Ključni i jedini element protiv osumnjičenih Albanaca bilo je posedovanje pištolja Jovice Živića, jednog među ubijenima.

Istraga je navela da ne postoje verodostojna objašnjenja kako je osumnjičeni posedovao pištolj jednog od ubijenih.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво