Читај ми!

Godišnjica zločina u Starom Grackom, za ubistvo srpskih žetelaca niko nije odgovarao

U selu Staro Gracko kod Lipljana biće obeleženo 23 godine od ubistva 14 žetelaca srpske nacionalnosti, jednog od najtežih zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju. Ovaj zločin nikada nije rasvetljen.

Pomen će služiti vladika Teodosije, a prisustvovaće i predstavnici Srpske liste i Ministarstva za zajednice i povratak, kao i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Tog 23. jula 1999. godine, ka srpskim žeteocima ispaljeno je na stotine metaka i niko nije preživeo.

U napadu su stradala četiri člana porodice Janićijević - Slobodan, Mile, Momir i Novica, koji je imao samo 17 godina.

Ubijen je i Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

"Žrtve su bile 'krive' samo zato što su bile srpske nacionalnosti i što su sakupljale svoju letinu. Ni za ovaj, kao ni za brojne druge zločine, koji su nad Srbima organizovano i sistematski izvršili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, niko nije odgovarao", saopštila je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Specijalno tužilaštvo u Prištini, zajedno sa Euleksom pre pet godina obustavilo je istragu o ubistvu 14 Srba, od kojih je najmlađa žrtva imala 17 godina. Sedam Albanaca, pripadnika bivše OVK, bilo je pod istragom za ubistvo.

Unmik, a kasnije Euleks zanemarili su jedine dokaze do kojih su došli. Ključni i jedini element protiv okrivljenih bilo je posedovanje pištolja koji je Jovica Živić, jedan od žrtava, imao kod sebe kada je ubijen. Nije bilo dokaza da je izvršilac preuzeo žrtvino oružje nakon masakra. Ne postoje verodostojna objašnjenja kako je osumnjičeni posedovao pištolj, navodi se u izveštaju istrage.

Pravnici i advokati kažu da je okrivljeni trebalo da objasni kako je došao do pištolja. Pošto je nesporno da je pištolj pripadao žrtvi u momentu kada je zločin počinjen, sigurno je da bi kvalitetna istraga morala da da ozbiljnije i odgovornije rezultate, kažu advokati.

Groblje u Starom Gracku, gde su sahranjeni stradali srpski žeteoci, više puta je bilo skrnavljeno i minirano.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво