Читај ми!

Rast kirija povećao interesovanje za studentske domove, koji su kriterijumi za dodelu mesta

Prijemni ispiti za upis na fakultete traju do kraja nedelje, a sadašnji studenti se trude da u junskom roku ostvare što bolji uspeh da bi zadržali mesto u studentskim domovima. Direktor Studentskog centra Beograd Goran Minić rekao je za RTS da je najvažniji kriterijum za dodelu smeštaja u domu uspeh iz prethodnog školovanja.

Direktor Studentskog centra Beograd Goran Minić rekao je da zbog porasta cena kirija u prestonici raste i interesovanje studenata za smeštaj u studentskim domovima, kako brucoša, tako i studenata viših godina studija.

"Mi sprovodimo, prema konkursu Ministarstva prosvete, dve raspodele. Prva je u septembru za brucoše, druga je u novembru za studente starijih godina studija. Praksa iz prethodnog perioda je pokazala da je najveći broj studenata koji ostaje bez mesta u domu baš među brucošima", kazao je Minić.

Dodao je da se zbog toga svake godine trude da prošire kapacitete za brucoše, kao i zbog povećanog interesovanja.

Minić je objasnio da je najvažniji kriterijum za dodelu smeštaja u domu uspeh iz prethodnog školovanja.

"Kada govorimo o brucošima, to je uspeh iz srednje škole. Ne uzimamo u obzir uspeh na samom prijemnom ispitu. Uspeh iz srednje škole, prosečna ocena iz sva četiri razreda srednje škole se praktično množi sa osam, tako da je maksimalan broj bodova koji jedan brucoš može ostvariti 40", naveo je Minić.

Objasnio je da je drugi uslov socijalno-ekonomski status studenata, koji se boduje maksimalno sa jednim bodom, i to ukoliko prosečna plata po članu porodice za period od januara do juna nije veća od 50 odsto prosečne plate u Srbiji, student dobija jedan bod.

Prijavljivanje brucoša traje od 1. do 15. septembra, a nakon toga se objavljuje preliminarna lista na koju studenti mogu da podnesu prigovore. Konačna rang-lista biće objavljena oko 20. septembra, a studenti će biti smešteni do 1. oktobra.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво