Читај ми!

Veronauka i građansko vaspitanje – da li je ugroženo pravo na izbor

Pitanje ravnopravnosti verske nastave i građanskog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama ponovo je aktuelizovano pošto je patrijarh Porfirije ukazao na to da pojedini direktori škola obeshrabruju učenike i roditelje da se opredele za versku nastavu. Resorno ministarstvo podseća da pravo roditelja i učenika jeste da odaberu jedan od dva izborna predmeta i tu odluku ne donose ni direktori ni zaposleni u školi.

Da Srpska pravoslavna crkva godinama nastoji da se izbori za bolji status verske nastave u školama, potvrdila je nedavna objava patrijarha Porfirija na njegovom zvaničnom Instagram nalogu.

"Veoma sam razočaran informacijom da direktori više osnovnih i srednjih škola u Srbiji svesno obeshrabruju, čak bih rekao sprečavaju, učenike i roditelje da se opredele za Versku nastavu. Posavetovaću se sa braćom arhijerejima i predstavnicima drugih Crkava i verskih zajednica o tome da li da javno objavimo njihova imena i imena škola koje na taj način diskriminišu sopstvene učenike. U svakom slučaju ćemo uputiti zvanično reagovanje i nadležnim državnim organima", poručio je patrijarh.

Izmenom zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja veronauka je iz statusa obaveznog izbornog predmeta prešla u status obaveznog izbornog programa.

I tu je, kako kažu u SPC – nastao problem. Naime, nadležni organi, kako navode predstavnici Crkve, jednostranim promenama pravila za formiranje grupa, dovode direktore škola u situaciju u kojoj moraju da uskraćuju deci pravo na izbor i promenu izbora.

Stevan Jovanović iz Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke kaže da način formiranja grupa treba da bude takav kakav je bio od kada je verska nastava vraćena u škole, da to treba da važi i za versku nastavu i za građansko vaspitanje.

"Jedno odeljenje se deli na grupu za versku nastavu, i na grupu za građansko vaspitanje, bez obzira na broj đaka. Onda vi nemate probleme da formirate raspored", objašnjava Jovanović.

Oni koji rade sa decom smatraju da je srž problema u nerazumevanju značaja izučavanja verske nastave i građanskog vaspitanja.

"Oni odluke koje se tiču verske nastave ne donose uz elementarne konsultacije sa onima koji su zainteresovani za ova dva predmeta", ukazuje veroučitelj Darko Nikolić.

Nacionalni prosvetni savet: Kvalitet je to što utiče na izbor

Iz Nacionalnog prosvetnog saveta kažu da nisu uočili probleme, čak, navode, primećuju i poboljšan kvalitet verske nastave.

"Odgovorno tvrdim da je kvalitet taj koji utiče na izbor, i da podsetimo da su učenici zajedno sa svojim roditeljima ti koji se opredeljuju na početku školovanja", ističe Vladan Nicović, član Nacionalnog prosvetnog saveta.

Ministarstvo: Nikome nije uskraćeno pravo na izbor

U Ministarstvu prosvete kažu da ni učenicima ni njihovim roditeljima nije uskraćeno pravo na izbor. Poručuju da će postupati u skladu sa nadležnostima.

Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog napretka, navodi da zakon jasno definiše dva izborna predmeta podjednakog statusa, građansko vaspitanje i veronauku.

"Ne vidim da postoje neki problemi. Ukoliko ima nekih pojedinačnih slučajeva, mi smo uvek isticali da smo spremni da tu informaciju zaprimimo i te dokaze ako ih ima, i da u skladu sa našim nadležnostima preduzmemo mere", dodaje Ružić.

Predstavnici crkava i verskih zajednica već su se obraćali nadležnim organima sa predlozima kako da se reše problemi u vezi sa izvođenjem verske nastave u školama i statusom veroučitelja.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво