Читај ми!

Devetogodišnji Slobodan letnje jutrenje sa ocem počinje u šumi

Kako se bliži jesen, tako raste i cena ogrevnog drveta na tržištu. Dok "Srbijašume" i Nacionalni park "Tara" isporučuju po cenama od 3.350 do 4.750 dinara, kod privatnika se dužni metar ili kubik drva kreće i do 10.000 dinara. Visoka cena pojedine drvoseče je navela i da se osiguraju video-nadzorom, kako uloženi trud u jednom od najrizičnijih zanimanja ne bi nestao preko noći.

Samo što je počeo raspust za devetogodišnjeg Slobodana Milosavljevića, letnje jutrenje sa ocem počinje u šumi.

Slobodan Milosavljević iz Dljina kaže da pomaže tati, čiči i radnicima.

Vladimir Milosavljević kaže da je Slobodan sam doneo odluku.

Čim se povećala potražnja drva, pokazalo se da nema drvoseča, pogotovo mladih, a dnevnica sezonca je dobra, kaže Kristijan Josifović.

"Pedeset evra, šezdeset. Ko voli da radi, nije mu teško, a ko ne radi normalno da mu je teško", kaže Kristijan Josifović iz Jabučja.

Istorijsko poskupljenje drva, drvoseče je primoralo da postavljaju i video nadzor, kako višednevni trud i rizik ne bi bili uzaludni.

"Pa da, novina jeste, prošle godine smo čak imali, dešavalo se nekih sitnih krađa. Sad smo ipak obezbedili to pod video nadzor stavili da pratimo i daljinski, a možemo i da pratimo trideset zadnjih dana", rekao je Veljko Milosavljević iz Dljina.

Dok su iz privatnih šuma drva oko deset hiljada, sa državnih površina stižu po upola nižim cenama. Potražnja je porasla, a isporučuje se prema planu urađenom prethodne godine.

"I taj plan proizvodnje se ne može premašiti iz nekih drugih zakona, najpre Zakona o šumarstvu i gde mi najviše vodimo računa o očuvanju šumskog ekosistema. Tako da ono što je u planu za proizvodnju za ovu godinu to ćemo ispuniti. Nadam se da će ogrevno drvo biti na raspolaganju fizičkim licima do 15. oktobra, odnosno do početka grejne sezone", kaže Branka Mitrović, rukovodilac komercijalne službe JP "Nacionalni park Tara".

Iz privatnih šuma cena će rasti, shodno potražnji. A kako bi predupredili preprodaju pojedinaca koji iz javnih preduzeća kupe jeftnija drva, šumsko gazdinstvo "Srbijašuma" Užice ograničilo je prodaju po jednom domaćinstvu.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво