Читај ми!

Katastar do daljeg ne radi zbog hakerskih napada

Svi oni koji su prethodna dva dana došli do Republičkog geodetskog zavoda susreli su se sa neprijatnom situacijom – nisu mogli da završe posao jer ne radi informacioni sistem. Kada će sistem ponovo biti dostupan korisnicima za sada nije poznato, zato što su svi podaci zaključani zbog hakerskih napada, izjavila je za Jutarnji program Radio Beograda 1 Maja Radović, predstavnica RGZ-a.

"Čim je primećena sajber aktivnost, u smislu nekog napada i mogućnosti zaražavanja IT sistema Republičkog geodetskog zavoda, naši stručnjaci su odmah preventivno zaključali sistem radi zaštite podataka. Dakle, ono što je najvažnije u ovom trenutku, jeste da su podaci zaštićeni. Angažovan je tim stručnjaka koji radi na rešavanju problema, sprečavanju posledica i otkrivanju uzroka ovih napada", kaže Maja Radović.

Naša sagovornica navodi da se trenutno radi forenzika napada, proverava se šta je sve moglo biti ugroženo. Hakerski napadi su počeli u utorak 14. juna. Kada će sistem ponovo postati dostupan spoljnim korisnicima za sada nije poznato.

"Molim kompletnu javnost, pre svega građane, koji imaju potrebu da ovih dana završe svoje poslove u katastru, bilo da je reč o kupoprodaji ili regulisanju nasledstva, za strpljenje. Trenutno, vreme ne bi trebalo bilo kome od nas da bude prioritet, već je prioritet zaštita podataka", kaže ona.

Ujedinjene nacije su geoprostorne podatke definisale kao jedan od stubova državnosti, odnosno suvereniteta jedne zemlje. Kako kaže Maja Radović, predstavnica RGZ u razgovoru za Jutarnji program Radio Beograda 1, ovaj napad na IT strukture RGZ predstavlja i atak na suverenitet naše zemlje. U rešavanje hakerskih napada na katastar uključeni su Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, BIA, MUP i svi ostali nadležni državni organi.

Dok se RGZ ne oglasi da ponovo radi, nema potrebe da idete u katastar ili kod notara. Katastar je prethodnih godina mnogo uradio u digitalizaciji podataka i sada je nemoguće izmene vršiti na papiru, kaže Maja Radović.

"Napravljena je lista prioriteta, da se što pre u funkciju stavi e-katastar i e-šalter, koji omogućavaju da svi državni organi pristupaju našem sistemu. Ovim sistemima pristupaju Ministarstvo građevine, zbog građevinskih dozvola, kompletan bankarski sistem zbog određivanja hipoteka, notari, agencije za promet nepokretnosti, zato je to naš prioritet", rekla je Radovićeva.

Na rešavanju hakerskih napada na Republički geodetski zavod radi se 24 sata dnevno u tri smene.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво