Читај ми!

Najčešći zlostavljači starih lica njima najbliže osobe, nasilje nije stvar porodice

Svaki peti stanovnik Srbije ima više od 65 godina, a podaci pokazuju da je nasilje nad starijima u stalnom porastu. Pored fizičkog, oni trpe i ekonomsko zlostavljanje i zanemarivanje. Svaki atak na dostojanstvo, sve ono što vređa, psihički i fizički je nasilje. Najčešći zlostavljači su njima najbliže osobe i one koje su im najdraže – partneri, supružnici, deca, unuci, osobe od poverenja. Nasilje nije stvar porodice i ne treba da se rešava u porodičnom krugu, kaže Nadežda Satarić iz Udruženja "Amiti".

Među starijima žene su češće žrtve nasilja nego muškarci i za mnoge od njih to je nastavak nasilja koje su trpele ranije.

"Žene, posebno u seoskim sredinama, veoma teško prepoznaju čak i fizičko nasilje, da ne pričamo o ekonomskom iskorišćavanju, zanemarivanju njihovih potreba, psihološkom i seksualnom zlostavljanju", ističe Satarićeva.

Prema njenim rečima, u gradovima je situacija nešto drugačija, ali kada su u pitanju najstariji, posebno žene, mora svaki dan da se govori šta je sve nasilje, koji su to oblici ponašanja prema njima i da se ponavlja da nasilje nije stvar porodice i da ti ne treba da se rešava u krugu porodice.

Dodaje da je nasilje zakonom zabranjeno i da treba da se prijavljuje i traži pomoć kako zbog samih žena tako i zbog njihovih nasilnika jer će možda otići da se leče ili će imati obaveznu meru lečenja.

"Ženama govorim da je svaki atak na dostojanstvo, sve ono što vređa, psihički i fizički je nasilje. Treba ga prijavljivati i za to služi policija, centri za socijalni rad, izabrani lekari. Kada postoji fizičko nasilje obavezno je da žrtve nasilja odu kod lekara da bi identifikovali povrede", ističe Nadežda Satarić iz Udruženja "Amiti".

Dodaje da se nasilje može projaviti na telefone 192 i 0800 100 600 ili reći nekoj bliskoj osobi pa da ona prijavi nasilje.

"Ovi telefoni funkcionišu 24 sata i nadležni će sigurno odreagovati. Time će se spasiti maltretiranja, spasiće im i njihovo zdravlje, jer ako učestalo trpe nasilje njihovo zdravstveno stanje se pogoršava", poručuje Nadežda Satarić.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво