Читај ми!

Učenicima iz Požarevca stigla poslovna ponuda iz Budimpešte

Petoro učenika Ekonomsko-trgovinske škole u Požarevcu dobilo je ponude za posao u Budimpešti dok su bili na praksi u okviru Erasmus projekta "Ne učimo za školu, već za život".

Nakon dve godine pandemije tokom kojih su jedva išli u školu, petnaestoro učenika Ekonomsko-trgovinske škole u Požarevcu sa smerova kuvar i komercijalista dobili su priliku da svoje znanje testiraju tokom dve nedelje prakse u najboljim restoranima i kompanijama u Budimpešti.

"Najviše me iznenadilo to što su oni na poslu opušteni, nisu vezani striktno za rad. Na posao dolaze onoliko koliko treba da rade i sasvim je prijatna atmosfera u kancelariji", kaže Anita Pešić, treća godina smera komercijalista.

"Ono što mogu reći da nam je ova praksa svakako pomogla za naše dalje školovanje. Shvatili smo šta zapravo želimo. Novina za nas je grafički dizajn. Radili smo kataloge, reklame za različite proizvode, ažuriranje cena, ažuriranje podataka", dodaje Nina Cvejić, treća godina smera komercijalista.

Koliko će im ova praksa promeniti način razmišljanja, rada, pa možda i život dokaz je petoro kuvara koji su dobili ponude za posao u prvoklasnim restoranima u kojima su radili.

"Poslednjeg dana nam je šef izjavio da sam dobio posao. Posle mog školovanja i fakulteta pošto sam planirao da odem na fakultet, da upišem gastronomiju. Verovatno ću otići da radim u restoranu Džejmija Olivera", dodaje Aleksa Janković, druga godina smera kuvar.

"Primenila bih to da manje koristim hleba, jer sam primetila tamo da mi je bilo dosta lakše, treba da koristim više začina, jer mi ovde u Srbiji samo vegeta, so, biber, dok oni tamo imaju još dosta začina", naglašava Tijana Simić, treća godina smera kuvar.

Praksa u Evropskoj uniji nije bila važna samo zbog stručnog usavršavanja, već i zbog upoznavanja sa drugom kulturom i zajedničkim životom u milionskom gradu.

"Imali su priliku da dožive javni prevoz, da vide kako izgleda evropski grad koji puno ulaže u ekologiju, puno vodi računa o komunalnom redu, jer je to na prvom mestu tamo i pored jezičke barijere imali su neverovatnu priliku da se oprobaju u komunikaciji", poručuje Miroslav Milutinović, profesor.

Za školu je ovaj "Erasmus" projekat pre svega merilo znanja, jer je dokazao da su njihovi učenici pođednako uspešni u zemlji i u inostranstvu, ali i svojevrsna motivacija za buduće generacije.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво