Читај ми!

Koliko je zatvaranje tokom pandemije promenilo svakodnevicu osoba sa invaliditetom

U Srbiji živi gotovo 800.000 osoba s invaliditetom i jedna su od najugroženijih kategorija stanovništva. Tokom pandemije njihovi problemi bili su još izraženiji. O tome svedoči dokumentarni film "Ka inkluzivnom odgovoru na pandemiju".

Naročito je bilo teško kada je uvedeno vanredno stanje. Do lekarske pomoći bilo je teško doći. Nije se moglo ni na rehabilitaciju, a na bolničko lečenje su išli samo zaraženi koronavirusom.

"Ja smatram posle svega što se dešavalo, da su u početku činjene dosta velike greške, naročito ugrožena kategorija pri svim tim pandemijama i epidemijama, čak i kod običnog gripa, jesu hronični bolesnici, teški hronični bolesnici", rekao je Nikola Gruber iz Saveza bubrežnih invalida Srbije.

Vesna Petrović iz Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom ocenila je da je najveći problem i najveća promena kod odraslih osoba i dece sa autizmom bio lokdaun i nemogućnost šetnje.

"Obrazovanje je goruća tema u zajednici gluvih već jako dugo, ali sa pojavom koronavirusa i vanrednog stanja kad je počela onlajn nastava situacija je bila još teža za gluvu i nagluvu decu", rekao je Mihailo Gordić iz Gradske organizacije gluvih Beograda.

Problemi su se nizali, a rešavani su u hodu, uglavnom na inicijativu invalidskih organizacija.

"Mi smo se trudili i uspeli da servise koji su bili bazični, tamo gde su postojali, pre svega tu mislim na servis personalnih asistenata kao i pomoć u kući i ličnih pratilaca, da makar oni ostanu da funkcionišu iako je, naravno bilo problema, pogotovu vezano za kretanje tokom policijskog časa", navela je Ivanka Jovanović iz Nacionalne organizacije osoba s invaliditetom.

Zbog zabrane okupljanja većeg broja ljudi, usluge poput dnevnih boravaka bile su otkazane.

"Poseban problem su imali naši roditelji koji su radili u privatnom sektoru u sektoru trgovine i maloprodaje, jer poslodavci nisu imali razumevanja da im onemoguće dolazak na posao ili rad od kuće", rekla je Dilbera Sarajlić iz Saveza za cerebralnu i dečju paralizu Beograda.

Neke lekcije su naučene, a tu su i preporuke nadležnima. Pored ostalog, traže da osoba koja živi sa osobom s invaliditetom i stara se o njoj, ima pravo da prima nadoknadu zarade dok traje mera karantina.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво