Читај ми!

Obeležena godišnjica ubistva Milana Pantića, posle 21 godine nema odgovornih za zločin

U Jagodini je obeležena 21. godišnjica ubistva dopisnika "Večernjih novosti" iz tog grada novinara Milana Pantića. Sumnja se da je ubijen zbog pisanja o spornim privatizacijama nakon petooktobarskih promena, ali ni posle dve decenije još niko nije odgovarao za ubistvo.

U ulazu zgrade gde je novinar Milan Pantić, na samo nekoliko koraka od svog stana,  napadnut i udarcima u glavu ubijen, kraj spomen-ploče cveće i naklon porodice, prijatelja, kolega. I danas, na godišnjicu ubistva, oni podsećaju da ubice i nalogodavci za zločin još nisu odgovarali.

"Milan Pantić je takav simbol da o njegovom ubistvu sve detalje znamo, ali pravde nema", kaže Živojin Rakočević, predsednik UNS-a.

Milan Babović, zamenik glavnog urednika Novosti, nada se da neće doći do opstrukcija ako se taj predmet nađe pred Tužilaštvom za organizovani kriminal i da će posle 21 godinu "papagajskih" ponavljanja ko je na kućnom pragu ubio Milana Pantića, konačno dobiti taj odgovor.

Istrajan u nameri da rasplete mrežu spornih privatizacija i sumnjivih transakcija, Milan Pantić, tada dopisnik Večernjih novosti objavio je seriju tekstova, pa se u njima od početka i traga za motivima ubistva.

Komisija za istraživanje ubistava novinara godinama insistira da slučaj preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal.

"Ja ne mogu da objasnim zbog čega je toliko odbijanje da se preuzme ovaj slučaj, svi znamo da postoji mogućnost da nikada ne dođemo do sudskog procesa kojim bi se ustanovila pravda, ali mi moramo učiniti sve što je moguće da do toga dođe", ističe Veran Matić, predsednik komisije za istraživanje ubistava novinara.

Nagradu za novinarsku hrabrost,  ustanovljenu u znak sećana na pokojnog Pantića, ove godine dobio je Danijel Simić, novinar Radio-televizije Republike Srpske zbog izveštavanja iz ratnih zona u Ukrajini.

"Mislim da je bitno svakog novinara koji je život izgubio na dužnosti, pamtiti, ne smijemo zaboraviti i, u svakom slučaju, nikada ne smijemo prestati tražiti krivce", poručuje Simić.

Početkom juna Međunarodna federacija novinara je na predlog UNS-a, usvojila rezoluciju kojom se traži efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, kako bi bili kažnjeni nalogodavci i ubice Milana Pantića.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво