Читај ми!

Ko treba da brine o bezbednosti maturanata tokom proslava

Svi bolji beogradski hoteli već su rasprodali termine za proslave maturskih večeri. Jesu to lepi događaji, za pamćenje, ali zahtevaju dobru pripremu. Na prvom mestu je bezbednost.

Prvi put, nakon dve školske godine, bez ikakvih ograničenja. Maturanti Treće beogradske gimnazije sami su odlučili gde će i kada proslaviti matursko veče. Odabrali su hotel i 4. jul, jer su im pre toga mnogo važniji prijemni ispiti za upis na fakultete.

"Nisam još smislila ni šta ću da obučem, mislim da će to vremenom da mi dođe, ali zakazala sam na primer šminkanje, smislila sam kako ću da se sredim, ali više mi je na umu to da se prvo lepo spremim za prijemni, pa ću onda da razmišljam kako ćemo da budemo lepi to veče", navodi Tara Radak, maturantkinja Treće beogradske gimnazije.

Luka Jovanović, maturant Treće beogradske gimnazije navodi da za njega matursko veče predstavlja lep završetak srednje škole, veselje koje treba da obeleži četiri godine druženja i koje treba svima da ostane u lepom sećanju.

Nikola Vuksanović, maturant Treće beogradske gimnazije kaže da se sada priprema za prijemni ispit, te da ne razmišljam toliko o pripremi za matursko veče.

Cena maturske večeri u jednom od najluksuznijih prestoničkih hotela iznosi 8.400 dinara. I pored visoke cene, bar kako su nam rekli naši sagovrnici, malo ko je odustao. U ovaj iznos uključeni su večera, fotografisanje, bezalkoholno piće i muzika. Osim za samu proslavu, roditelji moraju da izdvoje i novac za pripremu.

"Oko devojčica ima dosta posla, svi zakazuju šminkanje, kupuju se torbe, cipele, ne bih znala koliki budžet treba otprilike da se odvoji zato što je moja mama modni dizajner i ona se uglavnom pobrine za sve to", kaže Sara Petijević, maturantkinja Treće beogradske gimnazije.

Ko brine o bezbednosti maturanata tokom proslave 

Dok učenici brinu o prijemnim ispitima, roditelji o novcu, agencija sa kojom je škola potpisala ugovor o organizaciji maturske večeri mora da brine pre svega o bezbednosti maturanata.

"Postoji obezbeđenje koje je angažovano tokom proslave maturske večeri i sam organizator proslave je odgovoran da vodi računa i o bezbednosti, tako da je to pre svega na njima", navodi Jelena Kručičanin, profesor srpskog jezika i književnosti.

U jednom od hotela u kome se održavaju proslave maturske večeri kažu da preduzimaju niz bezbednosnih mera uoči svih proslava. Neke se obavljaju na samoj maturskoj večeri, rekli su nam organizatori.

"Mi imamo procedure koje su veoma rigorozne, koje poštujemo od slova do slova, tako da možemo da garantujemo bezbednost svim gostima i apsolutno svim posetiocima našeg hotela, tako da se nadamo da će i maturske večeri proći bez ikakvih problema i incidenata", kaže Marko Vukićević, pi-ar hotela.

Izazov u školama bile su i lažne dojave o postavljenim bombama, pa se svi nadaju da toga neće biti na maturskim proslavama. Za matursko veče bitna je bezbednost pre svega.

Proteklih dana na primer u školama na teritoriji opštine Voždovac koja ima najviše osnovnih i srednjih škola radilo se na edukaciji učenika, a predavanja su držali policajci.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво