Читај ми!

Kada mama i tata više nisu zajedno – kako deci objasniti razvod roditelja

Dete zaslužuje objašnjenje o razvodu u bilo kom uzrastu, rekla je za Radio Beograd 1 Tatjana Prokić, psiholog i psihoterapeut. Naglasila je da je najvažnije biti precizan sa informacijama o tome šta će se sve dešavati u narednom periodu – da li menja školu, šta će biti sa drugarima, koliko će i kako viđati drugi deo porodice.

Tatjana Prokić je u emisiji Među svetovima svet Radio Beograda 1 rekla da će u suprotnom dete početi da razmišlja da nešto sa njim nije u redu, da su se roditelji zbog njega razišli. Važno je definisati stvari koje su se do tada dešavale i korisno je koliko-toliko zadržati rutinu, a sve bi to roditelji trebalo da saopšte zajedno.

Psiholog i psihoterapeut Tatjana Prokić smatra da je na roditelju koji ostaje i nastavlja život sa detetom veći zadatak. Oni imaju veliko i finansijsko breme. Tako može da utiče i manipuliše roditelj s kojim dete ne živi.

"To može biti mamljenje deteta kupovinom stvari koje drugi roditelj ne može da priušti. Prisutno je udovoljavanje i razmaženost dece. Može se desiti da on kod drugog roditelja kog viđa povremeno uopšte nema postavljane granice, niti se poštuje određena rutina. Svaki put kada se roditelju vrati dete od rastavljenog partnera, on ima zadatak da ga vrati nazad i ponovo postavi granice. Godinu do dve je od procesa razvoda potrebno da dete shvati i prihvati situaciju koja se desila", kazala je Prokićeva.

Optimalan način provođenja vremena sa detetom zasniva se na dogovoru rastavljenih partnera, ukoliko je to moguće. Ako nije, potrebno je da makar taj roditelj kod koga dete odlazi, na primer vikendom, ima tačno definisane aktivnosti.

"Kvalitetno vreme ne znači da je uvek jako zabavno i da se dete vodi na razna mesta. Uspostavljanje ozbiljne bliskosti bolje se može sprovesti kroz učestvovanje u svakodnevnim aktivnostima, kao što je rešavanje domaćih zadataka. Takođe, ukoliko ga je otac uvek vodio na trening, to bi trebalo nastavljati", istakla je gošća Noćnog programa Radio Beograda 1.

Razlozi samohranog roditeljstva 

Postoji nekoliko razloga za samohrano roditeljstvo. Najčešće je to razvod, ali tu su i smrt partnera, svesna odluka o samohranom roditeljstvu zbog otkucavanja biološkog sata i drugo.

"Mnogi stručnjaci se slažu da deca koja doživljavaju razvod teže prolaze kroz tu krizu od one kojima jedan roditelj premine. Pre svega, jer razvod vide kao izbor – neko je izabrao da se rastavi od mame ili od tate i doživljavaju to kao nepravdu gde su kolateralna šteta. Deca razumeju da je smrt konačna, a kod razvoda, makar u prvom trenutku, dete gaji nadu da je pomirenje moguće i da ono može da uradi nešto na tu temu", objasnila je psiholog i psihoterapeut Tatjana Prokić.

"Figura roditelja koji je preminuo neguje se kroz sve one pozitivne stvari koje su se desile za vreme života roditelja. Ako se to desilo dok je dete bilo malo, jako je važno pričati o tome kakav je taj roditelj bio, koje su slične pozitivne osobine koje je nasledio od preminulog roditelja", savetuje Prokićeva.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво