Читај ми!

Sveti Nikola obeležen u Prištini: Ništa nije izgubljeno dok se čuje crkveno zvono

Stotinak pravoslavnih vernika obeležilo je letnjeg Svetog Nikolu u istoimenoj crkvi u Prištini. Posle liturgije poručeno je da ništa nije izgubljeno sve dok se u tom gradu čuje glas srpskog jezika i dok se čuje crkveno zvono.

"Nemojmo da dozvolimo da zaćute zvona u ovoj svetoj crkvi, nemoj da dozvolimo da zaćuti sveta liturgija, na nama je sada, a na našim potomcima kasnije da to očuvamo, održimo", poručio je paroh prištinski Staniša Arsić nakon liturgije.

Podsetio je da svake nedelje i svakog praznika služi svetu liturgiju, ali sa malim brojem vernika i pozvao ih da budu u crkvi u većem broju, ne samo praznicima.

"Sve dok se čuje glas našeg jezika u ovom gradu i dok se čuje zvono sa ove svetinje znajte da ništa nije izgubljeno", kazao je prištinski paroh.

Među vernicima na liturgiji vernici iz opštine Gračanica, a i raseljeni Srbi iz Prištine koji su organizovano autobusima došli iz Beograda i Niša.

Među raseljenima je i Budimir Milenković koga srušena kuća, ubistvo oca i nerasvetljena sudbina kidnapovanog brata, vuku da svakog meseca dolazi u Prištinu.

"Kršten sam u ovoj crkvi, kuća mi je malo niže, emotivno sam vezan za ovaj grad, ovde sam odrastao, školovao se, nadam se da ćemo se jednog dana vratiti. Kuća mi je srušena, otac mi je ubijen 2. avgusta, brat mi je kidnapovan", emotivno kazuje Milenković o svojoj, sudbini najbližih i vezi sa Prištinom.  

Na kraju liturgije ovogodišnji domaćin slave Aleksandar Dabić iz Gračanice, predao je kolač i žito Miloradu Živiću, narednom domaćinu, takođe iz Gračanice.

Obeležavanju Svetog Nikole u Prištini prisustovali su predstavnici lokalne samouprave u Gračanici i Privremenog organa opštine Priština Ljiljana Šubarić i Novak Živić.

Šubarićeva je istakla da je posebno raduje što vidi da je crkva bila ispunjena velikim brojem vernika, kao i da joj je posebno drago što obeležavanju praznika prisustvuju i nekadašnji građani Prištine.

Čestitala je svim vernicima SPC koji slave Svetog Nikolu, sa željom da praznik proslave sa svojim najmilijima u veselju i blagostanju.

"Posebno čestitke želim da uputim svim građanima Prištine koji danas nisu ovde i onima koji jesu, jer znam da Prištinu nose u svom srcu, sa porukom da taj grad svoju Prištinu i ovu crkvu nose u svom srcu. A mi koji živimo ovde, mi ćemo fizički i duhovno čuvati naše svetinje, i borićemo se da ostanemo i opstanemo ovde", poručila je Šubarićeva.

Poslanik u Skupštini Srbije profesor dr Ljubiša Stojmirović prisustvovao je  obeležavanju praznika. U Prištini je zajedno sa "Kolom srpskih sestara", doneo slikovnice i bojanke za najmlađe. 

"Moja poruka je da na svakom mestu u svako vreme svi ljudi treba da se trude da žive u slozi i ljubavi. Na tom putu najveće blago i sreća koje mogu da imaju je knjiga. Iz nje mogu da nauče što je lepo, korisno, da nauče da vole da budu voljeni, mislim da je to želja svakog čoveka", rekao je Stojmirović.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво