Читај ми!

Univerzitet u Beogradu podržava uvođenje državne mature, ali predlaže prelazni period

Univerzitet u Beogradu generalno podržava državnu maturu, koja u obrazovni sistem treba da bude uvedena 2023/24. godine, ali predlaže prelazni period od tri do četiri godine u kojem bi se paralaleno odvijala i državna matura i prijemni ispiti. Zaključak sa sednice Senata biće prosleđen Miistarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Većina dekana se izjasnila za to da svaki fakultet ima svoj prijemni ispit u nekom domenu, da prijemni ispit i dalje opstane kao jedan vid biranja, odnosno klasifikovanja kandidata za upis na fakultete.

Profesor Nebojša Lalić, predsednik Veća grupacija medicinskih nauka navodi da se u pismu pominje i pravo fakulteta da izabere, odnosno da ukaže na to koji predmeti bi iz srednjeg obrazovanja bili značajni na tom fakultetu.

"To se ne može postići samo grupisanjem oblasti i stavljanjem svih fakulteta iz te oblasti pod jednu kapu", dodaje Lalić.

Priča je jako kompleksna, i za srednjoškolce i za fakultete, opominju profesori.

Danijel Sinani, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu kaže da je problem zapravo u tome što bi srednjoškolci po ovom sistemu trebalo već u petnaestoj godini, kada završavaju osnovnu školu i kada upisuju srednju školu, da znaju šta bi otprilike želeli da studiraju, odnosno da se opredele jer će kasnije biti jako teško, kada bi se primenjivao ovakav koncept državne mature da nakon srednje škole promene mišljenje i upišu neki drugi fakultet.

"To je pre svega zbog toga što se razlikuje način na koji će polagati mature gimnazije i srednje stručne škole. I zapravo oni koji upisuju stručne škole će kasnije jako teško kasnije moći da upisuju neki fakultet ako su izvan oblasti koju su izabrali u srednjoj školi", ukazuje Sinani.

Nije moguće u jednom trenutku preseći proces koji već postoji, ističe rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić.

"Mnogi fakulteti Univerziteta su izrazili zapravo bojazan da bez tih specifičnosti, odnosno bez tog klasifikacionog ispita ne bi mogli da dobiju adekvatne kandidate. Zato je predlog Univerziteta da postoji jedan prelazni period od tri ili četiri godine, gde bi se paralelno odvijala i državna matura i klasifikacioni ispiti, i da bi se onda poredili ti rezultati i na bazi analize tih podobnosti kandidata, odnosno kako su oni rangirani prema jednom ili drugom sistemu, se utvrdi koliko je taj sistem državne mature opravdan da on opstane samo kao državna matura", kaže Đokić.

I Konferencija univerziteta Srbije, u čijem sastavu su svi državni i svi privatni univerziteti, daće svoje sugestije.

Uvođenje državne mature do sada je pomerano nekoliko puta. I održane su dve probe državne mature, u oktobru prošle i aprilu ove godine.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво