Читај ми!

Medijska i digitalna pismenost službenika Javne uprave

U okviru programa "Nova pismenost", koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i "Propulsion", održana je dvodnevna obuka medijske i informacione pismenosti za službenike Javne uprave u prostorijama Nacionalne akademije za javnu upravu.

Veština koja je postala ključna u gotovo svakoj delatnosti poslovanja u 21. veku jeste medijska i digitalna pismenost.

Prepoznajući značaj nove vrste pismenosti, u okviru programa "Nova pismenost", koji partnerski sprovode USAID i "Propulsion", održana je dvodnevna obuka medijske i informacione pismenosti za službenike Javne uprave. 

Inicijativa za uvođenje obuke pokrenuta je u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Srbije i Nacionalnom akademijom za Javnu upravu.

Medijski stručnjak i realizator obuke dr Saša Mirković istakao je, da je cilj treninga da odgovori na potrebe predstavnika državne uprave u širokom spektru tema iz domena medijske i informacione pismenosti.

"Budući da se komunikacija sa građanima odvija u konvergentnom medijskom okruženju, državna služba danas treba da svoje usluge, kao i svoju komunikaciju usmeri na građane kroz savremene kanale komunikacije, rekao je Mirković.

Državni službenici su deo kompleksnog medijskog prostora u Srbiji, aktivno oblikuju javno mnjenje i u obavezi su da odgovorno komuniciraju i prenose informacije građanima, zbog čega se, naglasio je, sistemski radi na njihovoj edukaciji iz ove oblasti.

Opismenjavanje najmlađih i ranjivih grupa

Edukatorka u Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu Emina Beković, izjavila je da je značaj obuke tog tipa višestruk i neophodan za službenike Javne uprave.

Istakla je da jedino udruženim naporima države, privatnog sektora i medija možemo da kreiramo razvijenije društvo i primenjujemo brojne mere za digitalno opismenjavanje svih građana, uključujući i najmlađe i ranjive grupe.

Trening je nastavak saradnje Ministarstva kulture i informisanja, organizacije "Propulsion" i Nacionalne akademije za javnu upravu.

U prethodnoj godini su predstavili priručnik i program obuke o medijskoj pismenosti za javnu upravu, uvršten u zvanični program Nacionalne akademije za javnu upravu u 2022. godini i dostupan državnim službenicima putem platforme za onlajn učenje NAJU.

 

 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво