Читај ми!

Srpskom naučniku Ivanu Petroviću Orden za zasluge Francuske

Nuklearni fizičar Ivan Petrović odlikovan je Ordenom za zasluge Francuske. U ime predsednika Emanuela Makrona oreden mu je uručio francuski ambasador u Beogradu Pjer Košar.

Orden, koji je uspostavio general De Gol 1963. godine, Petroviću je dodeljen zbog njegovog izuzetnog doprinosa nauci i francusko-srpskoj naučnoj saradnji tokom gotovo 40 godina dugog naučno-istraživačkog rada u oblasti nuklearne fizike na Institutu za nuklearne nauke Vinča.

Ambasador Košar, navodeći da je cilj ovog odlikovanja da nagradi istaknute zasluge, kako civilne, tako i vojne, kazao je obraćajući se Petroviću, da je svojim životnim putem, koji je vodio pored Francuske kroz Nemačku i Italiju i neizmernim doprinosom srpskim i francuskim istraživanjima, pokazao do koje mere Srbija ima zajedničku sudbinu sa EU.

Košar je podsetio da je u periodu od 1989. do 1993. godine počela Petrovićeva dugogodišnja saradnja sa Francuskim komesarijatom za atomsku energiju i istakao da je upravo tu dr Petrović razvio metode proračuna vezane za curenje neutrona.

"Te metode su istovremeno i inovativne i efikasne, a direktno su doprinele poboljšanju bezbednosti francuskih reaktora. Radili ste na razvoju fizičkog modela nazvanog TIBER, koji je nakon toga doveo do razvoja istoimenog softvera koji je neophodan za projektovanje i rad nuklearnih elektrana", rekao je Košar.

Francuski ambasador je istakao doprinos koji je dr Ivan Petrović dao francusko - srpskoj naučnoj saradnji u vezi s upotrebom zračenja u lečenju kancera.

"Taj projekat koji ste zajedno vodili od 2007. sa nacionalnim centrom za naučna istraživanja i Centrom za nuklearne studije u Bordou dobio je nekoliko prestižnih dotacija za istraživanja od CNRS. Srećan sam što znam da se to nastavlja kako bi se poboljšale prognoze za obolele pacijente", naveo je ambasador.

Zahvalio je Petroviću i na tome što je valorizovao zajedničku naučnu istoriju Srbije i Francuske i u tom smislu pohvalio Petrovićevu inicijativu da se spomen pločom obeleži sećanje na lečenje srpskih atomskih fizičara iz Vinče u Francuskoj presađivanjem ćelija 1959. godine.

"Tada ne samo da su četiri pacijenta spasena, već je ta delikatna operacija utrla put lečenju leukemije", istakao je Košar.

Petrović: Priznanje Univerzitetu u Beogradu i Institutu Vinča

Profesor Petrović je zahvalio Francuskoj na velikoj časti koju mu je ukazala i istakao da je posebno dirnut što je dobio priznanje koje je uspostavio general De Gol koji je, kako je kazao, bio jako uvažen u njegovoj porodici.

"Dan kada sam saznao da me je predsednik Francuske odlikovao ordenom Viteza nacionalnog reda za zasluge je bio jedan od najsrećnijih dana u mom životu. Moja radost je bila tim veća što je ovo priznanje za moj skoro 40 godina dugi istraživački rad u oblasti nuklearne fizike u saradnji sa kolegama iz Francuske", kazao je Petrović.

Dr Ivan Petrović je istakao da orden koji je dobio doživljava i kao priznanje Univerzitetu u Beogradu sa kojeg je potekao i kome pripada, kao i Institutu za nuklearne nauke Vinča u kojem radi."Mislim da ovo priznanje doprinosi ugledu cele naučne i istraživačke zajednice u Srbiji", istakao je dr Petrović.

Orden reda za zasluge Francuske uspostavio je 1963. godine general De Gol, a uz Legiju časti koja je uspostavljena 1802. godine, predstavlja jedno od dva francuska nacionalna odlikovanja.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво