Читај ми!

Poverenica: Žene se moraju ekonomski osnažiti, ne osećaju sve napredak

Godinama mnogo žena trpi i ćuti o problemima koje imaju – ekonomskim, socijalnim, psihološkim. Statistika ne ohrabruje ni kada je reč o porodičnom nasilju. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe da ne osećaju svi građani i građanke napredak, te da se mora raditi na ekonomskom osnaživanju, posebno žena u ruralnom području.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da se u prethodne dve pandemijske godine nije osetio ogroman pomak na polju ravnopravnosti, a da su žene iznele mnogo veći teret budući da je više žena nego muškaraca zaposleno u vitalno važnim servisima.

"S druge strane, podnele su veći teret jer se mnogim ženama posao duplirao u vreme ove krize", kaže Jankovićeva i ističe da, uz to, ni nasilje nad ženama nije smanjeno.

Napominje da ekonomsko osnaživanje žena treba da bude glavni cilj i imperativ za dalji razvoj.

"Nema nikakve dileme da imamo konstantni razvoj, ali da i dalje taj rast i razvoj nisu osetili svi naši građani i građanke. Ali je više žena koje ne osećaju u dovoljnoj meri taj neki napredak... S druge strane, svakako da su poštovane preporuke koje smo dali mi kao institucija nadležna za borbu protiv diskriminacije, da se programi mera upere ka ekonomskom osnaživanju žena", rekla je Jankovićeva.

Ističe da je položaj žena u ruralnim područjima najteži i da su u toku programi pomoći ženama za kupovinu opreme za poslovanje. Na tome će, kako kaže, i dalje biti fokus institucije koju predstavlja.

Cilj je da se žene osnaže i započnu svoje priče.

"Ne treba da govorimo o velikim biznisima. Jedna osnažena žena u jednom selu može da pokrene svoju porodicu, pa još neku ženu, i tako korak po korak. Da budemo realni, ne možete da uradite preko noći... Naše žene su hrabre, ali zbog vekovnih obrazaca – gde je ženi mesto, one se odlučuju za to preduzetništvo iz nužde. Zato treba posebno da se nastave ovi podsticaji", kaže Janković.

Ističe da treba raditi i na inkluzivnom rastu, podsticanju devojčica da biraju zanimanja poput onih iz oblasti IT-a, budući da i dalje vladaju stereotipi da takva zanimanja, koja su najtraženija na tržištu, nisu za ženu.

Poverenica je istakla i da je u politici mnogo više žena, te da je i na lokalu ostvaren napredak.

"Imamo pomeranje i na čelnim pozicijama, imamo za 8,8 procenata povećanje žena što je oko evropskog proseka. Opštine vodi 16 odsto žena, ima ih i na mestima predsednica skupština, načelnica uprave. Nismo napredovali u javnim preduzećima. I dalje muškarci vode javna preduzeća, a žene javne ustanove. Ali ja sam optimista zato što mislim da se nikada to klatno više ne može tek tako vratiti na onu drugu stranu", poručila je Jankovićeva.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво