Читај ми!

Cetinjska ulica u Beogradu, buka se čuje do Strazbura

Skupština grada Beograda usvojila je odluku o načinu kontrolisanja buke u ugostiteljskim objektima. Buku od sada može da meri komunalna milicija na licu mesta i da izriče mere onima koji je prave. Cetinjska ulica je postala simbol za borbu protiv buke u Beogradu. Sve je stiglo i do suda u Strazburu, a stanari su pokrenuli postupak protiv grada Beograda da im se omogući miran san i život.

Cetinjska danju i Cetinjska noću – to nije ista ulica. Ne zbog toga što stanari vide, već zbog onoga što čuju. Kompleks od tridesetak različitih klubova i kafića sa glasnom muzikom, godinama, kako kažu, zagorčava život ljudima iz okolnih zgrada. Slažu se da je trenutno situacija bolja, ali nisu sigurni koliko će to potrajati.

"Sada ima manje jer je zima pa ove bašte ne rade. Imam utisak da se nešto ipak promenilo, ova jedna bašta je zatvorila jer smo se mi građani tu pobunili, došla je gradska inspekcija, merili su buku što je komplikovan proces i traje. Nadam se da ove nove mere mogu da olakšaju, da komunalci izađu i izmere buku i tog trenutka ih zatvore", ukazuje stanar Nebojša Uzelac.

Cetinjska ulica svojevremeno je postala sinonim za borbu protiv buke. Sve je počelo kada su se 2016. godine lokali iz Savamale preselili u Cetinjsku.

"Mi smo u danu saznali da će tu biti preko 20 lokala. U početku su radili svaku noć sedam dana u nedelji, doduše nedeljom je možda bilo malo tiše do 4, 5 ujutru. Dvadeset i nešto lokala vama pod prozorom... Mi smo tada organizovali proteste u ulici, pisali smo dopise i peticije i posle godinu dana uspeli nsmo da izdejstvujemo odluku o radnom vremenu u Cetinjskoj i Zetskoj ulici, međutim, problem sa bukom se nastavio", priča Biljana Metlaš, predsednica Udruženja "Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku".

Prema merenjima koja su organizovali stanari, buka u stanovima povremeno je prelazila 70 decibela.

"Tužili smo grad Beograd za nečinjenje i prvostepenom presudom mi smo dobili, na sudu je potvrđeno je da Grad nije iskoristio sve svoje zakonske mogućnosti da zaštiti i da nam omogući Ustavom zagarantovano pravo na miran život u svojim stanovima", dodaje Biljana Metlaš.

Stanari Cetinjske su se izborili za ograničeno radno vreme lokala, ali sličan problem i dalje imaju u drugim delovima grada. Najčešća pitanja su kada se koriste fonometri, da li su merenja validna i kako to može da reši problem buke. Da li će komunalna milicija uvesti efikasniji kol centar koji će građanima biti na usluzi onda kada je najpotrebniji.

Dešava se da uveče budete osmi, deseti nekada i osamnaesti u redu i dugo čekate da prijavite problem, a onda, neretko, dobijete odgovor: "Oni imaju pravo da rade".

Divac: Nova gradska odluka omogućava situaciono merenje buke

Sekretar Sekretarijata za poslove komunalne milicije Grada Beograda Ivan Divac je rekao za RTS da su gradske vlasti prepoznale buku iz ugostiteljskih objekata kao jedan od glavnih komunalnih problema grada.

"To nije jednostavno, niko nema čarobni štapić. Ja razumem i ljude kojima buka smeta i koji se žale, ali mi već skoro tri godine radimo na izmeni Zakona o buci, na akustičnom zoniranju grada i to smo sve završili", naveo je Divac.

Dodao je da je odluka koju je nedavno donela Skupština grada poslednji korak koji daje mogućnost Komunalnoj miliciji da situaciono meri buku i pravi planove kada će u određenim delovima grada vršiti kontrole, a da će postupati i po prijavama građana i vršiti merenje buke.

Divac je objasnio da ukoliko milicajci ustanove da je nivo buke prekoračen, istog trenutka će narediti utišavanje izvora buke i kazniti ugostitelja. Za pravno lice kazna je 200.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu 50.000 dinara, dok kazna koja se izriče preduzetniku iznosi 100.000 dinara.

Dodao je da ukoliko neko ponovi prekršaj ili nastavi sa prekršajem nakon izricanja kazne, Komunalna milicija mu oduzima uređaj i podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a Prekršajni sud može da izrekne kaznu i do milion dinara.

"Naredne dane ćemo iskoristiti da razgovaramo sa ugostitetiljima, da probno merimo buku, da one, za koje se pokaže prelaze određene decibele, upozorimo da se stišaju, a posle toga, ko bude baš bahat i bezobrazan, taj će biti kažnjavan", kazao je Divac.

Istakao je da je akustičnim zoniranjem grada predviđeno šest zona, a da u industrijskim zonama neće biti nikakvih ograničenja, osim u graničnim delovima sa drugim zonama.

"Nema izuzetih. Mi imamo gradskom odlukom izuzeto priobalje da mogu da rade 24 sata, ali će i za njih važiti posle 22 sata, vikendom posle 23 sata, ograničenje po nivou decibela koji mogu da proizvode", objasnio je Divac.

Istakao je da je u toku izrada sajta Komunalne milicije putem kojeg će građani moći da podnose prijave koje će biti prosleđivane patrolama.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво