Читај ми!

Poruka sa Svetosavske akademije: Obrazovanje je stub jake države i uspešnog društva

Obrazovanje i nauka su u vrhu prioriteta države, poruka je sa Svetosavske akademije pod nazivom "Blago Svetog Save", održane u Kombank dvorani u Beogradu. Premijerka Ana Brnabić je na akademiji rekla da će u narednih pet godina dodatnih 135 miliona evra biti uloženo u obnovu i izgradnju fakulteta, kao i da će država nastaviti da ulaže u standard zaposlenih u prosveti.

Svetosavskoj akademiji su prisustvovali predstavnici Skupštine i Vlade Srbije, Srpske pravoslavne crkve, i drugih verskih zajednica, Vojske Srbije ministarka prosvete Crne Gore, rektori, profesori, studenti i đaci.

Savindan slave i crkve i škole. Nagradu Ministarstva prosvete koja nosi Savino ime, primilo je 34 đaka, studenata i profesora za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, ali i suzbijanju kovida 19.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na Svetosavskoj akademiji istakla da je obrazovanje stub jake države i uspešnog društva i najavila da će u narednih pet godina dodatnih 135 miliona evra biti uloženo u obnovu i izgradnju fakulteta.

Brnabićeva je naglasila da je Sveti Sava dao crkvu kao sigurnost, a srpsku školu kao osnovu, ističući da je na tim osnovama nastala Srbija koja, kako kaže, svakim danom postoja sve bolja. Ističe da je zemlja i danas na putu Svetog Save.

"U Srbiji danas radi 176.955 učitelja, nastavnika i profesora. U osnovne i srednje škole ide 1.050.000 naše dece dok 285.000 njih studira", navela je Brnabićeva.

"Veća pažnja povećanju zarada u prosveti" 

Premijerka je ukazala da se svake godine uvećava ulaganje u obrazovni sistem, dodajući da je sada na nivou od 252 milijarde dinara što je, tvrdi, za 43 odsto više u odnosu na 2017. godinu kada je postala predsednica Vlade.

Obećava da će se povećanju zarada u prosveti posvetiti veća pažnja, jer su plate daleko od zadovoljavajućih u odnosu na to koliko prosvetni radnici zaslužuju.

Premijerka je istakla da će država nastaviti da ulaže u standard zaposlenih u prosveti, jer, kako je rekla, bez kvalitetnih i stručnih ljudi nema budućnosti.

"Čeka nas još mnogo posla, ali mislim da je obrazovni sistem u uslovima pandemije pokazao da brže od mnogih može da savlada krizu i zbog toga želim još jednom da kažem hvala", rekla je Brnanić i čestitala školsku slavu.

Patrijarh Porfirije: Vera potrebnija nego ikada

Patrijarh srpski Porfirije rekao je na Svetosavskoj akademiji da je u vremenu devalvacije neprolaznih vrednosti čoveku vera potrebnija nego ikada.

Patrijarh je podsetio da je Sveti Sava bio nepogrešivo uveren da je nešto trajno moguće ostaviti samo verom, te je najpre utvrdio crkvu u svom narodu, a zatim je oblikovao srca svog naroda spasonosnom verom.

"Kroz istoriju čovečanstva carstva su dolazila i prolazila ali je samo Hristova crkva dostojanstveno svedočila nepotokupljivim idealima", rekao je patrijarh na svečanosti.

Govoreći o iskušenjima, primetio je da smo svakodnevno zapljuskivani informacijama o tome da je čovečanstvo preplavljeno krizama u svim sferama života, kao i da smo svedoci nerazumnim podelama koje su refleksija unutrašnjih raspolućenosti o tome ko smo i šta pokušavamo da budemo.

"Bez vere strahovi i slabosti bujaju"

Patrijarh Porfirije je ocenio da je zdravstvena kriza dodatno produbila porast sunovrata u ambis neizvesnosti, otuđenosti i straha, dodajući da bez vere strahovi i slabosti bujaju.

"Čovek bez autentičnog iskustva Savine vere došao bi do jezivog zaključka da ništa nema smisla. U vremenu devalvacije neprolaznih vrednosti čoveku je vera potrebnija nego ikada", kazao je patrijarh.

Istakao je i da u veri čovek rezonuje da za njega postoji plan i smisao, te poručio da treba da se staramo o svojim bližnjima da se ne bismo izgubili u samoći i utopili u egoizmu.

"Iskustvo vere neutrališe podele i isključivosti koje su posebna pošast savremenog doba i koja ne mimoilaze ni naše biće. Gledajte verom u Hrista. Vera je izvor svakog blaga", poručio je patrijarh.

Ružić: Država obrazovanje stavila u vrh prioriteta

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je na Svetosavskoj akademiji da se ponosi činjenicom da je u teškim vremenima, pre svega zahvaljući razvoju privrede, država obrazovanje stavila u vrh prioriteta.

"Nema razvoja države i društva bez većeg znanja i bolje primene stečenih znanja", rekao je Ružić na svečanosti.

Naveo je da je danas trenutak da se sa ponosom istaknu učenici, stuneti, vaspitači, kao i profesori koji su, kako je rekao, u izazovnim vremenim uspeli da svoje znanje, veštine I kreatvinsoti usmere na opštu dobrobit svoje države i svoga naroda.

"Danas stojim pred svima vama zahvalan što je oodržan kontinutitet obrazovanja i u vreme pandemije, kao i na tome što nismo dozvolili da obrazovanje u bilo kom momentu stane, a uspeli smo i da radimo na njegovom unapređivanju", rekao je Ružić.

Kaže da je obrazovanje u svakom društvu najvažniji i najkompleksniji proces i sistem, a da ga odlikuju posebnost i dinamičnost.

"Znanje je pokretač razvoja u svim oblastima počev od privrede preko zdravstva do obrane kulture sporta religije i politike i zbog toga obrazovanje prožima sve apskete društva I pojedinaca", rekao je Ružić.

Kako je istakao, istorija srpskog naroda pokazuje da smo oduvek imali pojedince koji su na temelju svog znanja, energije I veština umeli da duboko razumeju svoje vreme i čovekovu potrebu za znanjem.

"Na početku te vertikale stoji ličnost Rastka Nemanjića. Prvi je uspotavio poredak...Prosvetiteljska misija Svetog Save zasnovana je na razvijanju čovekovih duhovnih vrednosti utemeljenih na jačanju njegovih sposobnosti da ne misli o trenutnim potrebama već o dugoročnim", rekao je on.

Ružić je istakao da je sistem obrazovanja i vaspitanja u Srbiji kompatibilan sa evropskom obrazovnom praksom.

Nagrade koje osvajaju naši đaci na međunarodnim takmičenjima, radovi naših istraživača aktivnosti naših profesora na stranim fakultetima pokazuje da šira međuanrodna zajednica prepoznaje domete našeg obrazovanja, dodao je Ružić.

Kaže da o tome svedoče svi koji su sa našim diplomama otišli da rade širom sveta, kao i strani studenti na našim univerzitetima.

Kao školska slava Savindan je ustanovljen 1840. godine, na predlog rektora liceja Atanasija Nikolića.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво