Читај ми!

Protest "Kreni–promeni", traže zabranu iskopavanja litijuma i bora u celoj Srbiji

Građani i aktivisti predvođeni članovima inicijative "Kreni–promeni" protestovali su ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu zahtevajući donošenje zakona kojim će biti zabranjeno istraživanje i iskopavanje bora i litijuma u celoj Srbiji.

Protest pod nazivom "Srbija nije na prodaju" počeo je u 19 sati ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu, odakle su okupljeni građani i aktivisti krenuli u šetnju prema Vladi Srbije.

Ulica kralja Milana bila je blokirana u delu između Starog dvora i Predsedništva, a saobraćaj je zbog protesta preusmeren od Terazija prema Narodnoj skupštini.

Građani su nosili transparente na kojim je pisalo "Stop investitorima, spasimo prirodu", "Krenuo narod, promeniće vlast"...

Zahtev zbog kojeg su se okupili je donošenje zakona kojim će biti zabranjeno istraživanje i iskopavanje bora i litijuma u celoj Srbiji.

Ukoliko zahtev ne uđe u Skupštinu Srbije, prema najavi lidera inicijative "Kreni–promeni" Sava Manojlovića, sledi opstrukcija izbora u vidu blokada i drugih vidova građanske neposlušnosti.

Iz "Kreni–promeni" u tom slučaju najavljuju i poziv ostalim ekološkim udruženjima i opozicionim strankama da se udruže oko izmene zakona i zabrane eksploatacije i iskopavanja litijuma i bora u celoj Srbiji, a ne samo u dolini Jadra.

Manojlović je rekao da pitanje "Rio Tinta" nije gotovo dok se ne donese član o zabrani istraživanja i iskopavanja bora i litijuma u Srbiji.

Naglasio je da je obaveza ne samo ove, već i svih narednih vlada da sačuvaju prirodu od multinacionalnih kompanija koje interesuje samo profit.

"Ne znamo ko će biti sledeći premijer, ne znamo da li će biti izbora, ali znamo da neće biti Rio Tinta u Srbiji", rekao je Manojlović.

Iako je vlast zvanično prekinula saradnju sa kompanijom "Rio Tinto", aktivisti zahtevaju da država uvede moratorijum na iskopavanje litijuma i bora u trajanju od 20 godina.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво