Читај ми!

Malo hrane, odeće i po koju toplu reč najugroženiji mogu dobiti u Svratištu

Niske temperature i ledeni dani najteže padaju onima koji nemaju krov nad glavom. U ustanovama socijalne zaštite uvedena su 24-časovna dežurstva kako bi se pomoglo najugroženijima. U Svratištu za decu kažu da su spremni da prime veći broj mališana, ali apeluju i na građane da pomognu. I u Prihvatilištima za stara i odrasla lica kažu da imaju dovoljno mesta.

Svake zime je isto. Najteže je onima koji nemaju skoro ništa. Malo hrane, odeće, i po koju toplu reč mogu dobiti samo u Svratištu. Ovih dana ovde je mnogo dece.

"Nama se svake godine kada krenu hladni dani i kada je temperatura u minusu značajno povećava broj dece na dnevnom nivou, tako da ovih dana od novogodišnjih i božićnih praznika dnevno dođe oko 70 ili 80 dece kako na Zvezdari, tako i na Novom Beogradu", kaže  Jelena Mitić Pantić, specijalni pedagog u Svratištu.

Uglavnom dolaze deca uzrasta između 5 i 15 godina. Ovde dobiju tri topla obroka, čistu odeću i obuću. Ipak, pomoć je uvek potrebna.

"Ono što je nama najpotrebnije to su garderoba sezonska, donji veš, čarape, grickalice, slatkiši, higijena, školski pribor, voće", napominje Jelena Mitić Pantić.

Za one starije koji nemaju gde, vrata Prihvatilišta za odrasla i stara lica otvorena su 24 sata. U prihvatilištu u Kumodraškoj trenutno je smešteno 69 korisnika, a otvorena su i privremena prihvatilišta na Vračaru i Autokomandi. U svim objektima strogo se primenjuju sve epidemiološke mere.

"Kapacitet ovog objekta na Autokomandi je 19 mesta. Moramo da poštujemo epidemiološke mere. Ovde će dobiti sve ono što im je neophodno, jer dolaze i u higijenski zapuštenom i u zdravstveno zapuštenom stanju i sa njima će biti angažovano deset radnika u ovom objektu na Autokomandi", kaže Nevenka Nikić Simatković, direktorka Prihvatilišta za odrasla i stara lica.

Najugroženiji građanima na raspolaganju su i dnevni centri u kojima mogu provesti nekoliko sati.

"Mi ne možemo nikoga smestiti na silu u neki objekat, ali ono što možemo i što smo uradili, zato što ne smemo da dozvolimo da bilo koji naš sugrađanin po ovom hladnom vremenu, bude sam na ulici – otvorili smo dnevne centre i njima je od prošle nedelje produženo radno vreme. Oni svaki dan rade od 11 do 14 časova i vikendom", kaže Nataša Stanisavljević, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

Da podsetimo, u Beogradu se nalazi i veliki broj punktova narodne kuhinje gde se može dobiti besplatan topli obrok.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво