Читај ми!

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara poziva političare da se uzdrže od neodmerenih izjava

Mora se obratiti pažnja na to kako se akteri u javnom životu odnose prema medijima i novinarima, poručila je Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara. Pozvala je političare da se uzdrže od bilo kakvih neodmerenih izjava koje mogu imati posledice na sveukupnu atmosferu u društvu.

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara poziva sve učesnike u javnom prostoru da vode računa o svakoj izgovorenoj reči, saopštila je Vlada Srbije.

"Ovo se naročito mora imati u vidu u periodu u kome nam predstoji predizborna kampanja, koja je, nažalost, uobičajeno vreme kada se o tome mnogo manje vodi računa", napominje Radna grupa.

Poziva političare da se uzdrže od bilo kakvih neodmerenih izjava koje mogu imati posledice na sveukupnu atmosferu u društvu.

"Posebno se mora obratiti pažnja na to kako se svi akteri u javnom životu odnose prema medijima i novinarima, jer i najmanji napad na novinare može da predstavlja potencijalnu opasnost za ugrožavanje njihove lične bezbednosti", ističe se u saopštenju.

Od suštinskog je značaja, kako dodaje, da mediji poštuju pravila profesije i da novinari u svom svakodnevnom radu poštuju Kodeks novinara i Zakon o javnom informisanju i medijima dok pružaoci javnih medijskih usluga treba da poštuju odredbe Zakona o elektronskim medijima.

"Poštujući slobodu uređivačke politike svakog medija, Radna grupa poziva sve medije da povedu računa o načinu na koji izveštavaju, načinu na koji se govori o svim akterima u javnom životu, te da se uzdrže od svake vrste uvredljivog sadržaja i da poštuju dostojanstvo svakog pojedinca", piše u saopštenju.

Radna grupa ističe da u potpunosti poštuje samostalnost i nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije.

"Duboko verujemo da proaktivno delovanje ove institucije može pozitivno uticati na medijske aktere da sa posebnom pažnjom vode računa o poštovanja svih zakona i propisa", ističe Radna grupa.

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara smatra tu temu veoma važnom.

Zbog toga je, napominje, na današnjem onlajn sastanku inicirala da se kroz podršku OEBS-a i drugih međunarodnih partnera organizuje tematska sednica kako bi skrenula pažnju na to izuzetno važno pitanje.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво