Ulazak u svest vuka – samo Novak može igrati tenis s preponama

I dalje traje neizvesnost u vezi sa boravkom najboljeg tenisera na svetu Novaka Đokovića u Melburnu. Po drugi put mu je poništena viza za Australiju, a advokati spremaju žalbu i ponovo će se o njegovoj sudbini odlučivati na sudu. Psihološki pritisak kojem je trenutno izložen nezabeležen je u sportu. Petrašin Matijević, sportski psiholog i mentalni trener srpskih olimpijaca, ističe da bi se svi drugi okrenuli i otišli kući, ali ne i Novak koji se bori. To je, kako je rekao, kao tenis s preponama. Svi će oni igrati tenis, a Novak će igrati tenis s preponama, jer je jedino on u stanju da to danas i iznese, poručuje Matijević.

Sam Novak Đoković je na jednoj konferenciji dobio pitanje o borbi sa pritiskom na terenu, kada je rekao: "Pritisak je privilegija. Bez pritiska ne bi bilo profesionalnog sporta. Ako želiš da budeš najbolji, bolje ti je da počneš da učiš kako da se nosiš sa pritiskom. I kako da izdržiš teške momente." 

Petrašin Matijević smatra da je Novak Đoković u ovom trenutku najjači. Ističe da u svojim intervjuima Novak govorio da svakodnevno radi mentalni trening.

Podseća da njegove rezultate, koji su sjajni, stručnjaci u medijima često objašnjavaju njegovom mentalnom snagom.

I taj aspekt, mentalni deo, jeste ono što Novaka izdvaja od drugih tenisera.

Objašnjava da se mentalna snaga stiče treningom, učenjem raznoraznih tehnika, kako se fokusira, kako se kontroliše mišljenje, emocije, ta energija koja mora da bude tačno određenog nivoa.

Druga stvar je, dodaje životno iskustvo, jer je Novak prošao kroz mnoge, mnoge situacije, tako da on sad može da se orijentiše, javlja se samopouzdanje i onda on to dosta lakše radi. 

Sve situacije su specifične zato što svaka od njih traži da je pustite i da se vratite na naredni korak koji treba da uradite.

Inat kao energetska baza

"Imali ste situaciju kada je igrao protiv Cicipasa i gubio dva seta, onda je otišao na kratku pauzu i vratio se kao drugi čovek. Tako i Cicipas kaže. I u tom trenutku kaže, video sam da sam ušao u glavu, vratio se i meč je preokrenut", istakao je Matijević.

Navodi i da laici to tumače Novakovom neverovatnom prirodom, on je za njih marsovac ili ne zna se šta.

"Nije, on je prosto jedan strahovito vredan čovek koji je celog svog života radio i usavršavao te tehnike. S druge strane, njegovo životno iskustvo i, s treće, njegov sistem vrednosti. To je ono što nosimo iz porodice, s Balkana, to je inat koji služi kao energetska baza u nekim drugim situacijama. To je jedan od resursa koji će svakako Novaku biti od pomoći", ocenjuje Matijević.

Takođe ističe i da gotovo svi kažu da bi se "drugi okrenuli i otišli kući" – ne i Novak. On se bori i kako će izgledati ta borba ne zavisi mnogo od njega, ali on će učiniti sve ono što je pod njegovom kontrolom.

To je, objašnjava, sposobnost našeg uma koja se zove mentalna agilnost, sposobnost da preusmerimo fokus. 

"Svakako mu nije mogao biti fokus samo na tenisu. On je svakako odreagovao na to što se događa. Novak je čovek velike energije i ono što njega čini posebnim je da uvek uspeva da iz toga izađe. Svakako da je odreagovao na to što se događa i svakako da to što se dešava stoji u jednom delu njegove svesti", precizirao je Matijević.

Ističe i da je Đoković u poslednje vreme koristio metaforu "ulazak u svest vuka", međutim, ocenjuje da su ovi pritisci koji se javljaju druga vrsta pritiska.

"Iskreno je da mu uputimo podršku"

Smatra i da on mora da učini da mu energija bude na tačno određenom nivou i da je pritisak  privilegija, da je na vrhunskom sportisti to kako da upravlja njime.

Misli da Novak odlično zna šta treba da radi, Matijević bi mu možda samo malo pomogao da  vrati pažnju tamo gde treba u nekim trenucima kada ode na drugu stranu.

On je, naglašava psiholog, svakako majstor za upravljanje takvim situacija, a da je pitanje za nekog drugog igrača, šanse da nešto učini bile bi jako male.

"Ima svoje resurse i znam da će se boriti i ono što je iskreno je da mu uputimo podršku u toj borbi i kako god da se završi je sjajno. Ja ne znam da je bilo koji sportista u savremeno doba bio suočen sa tom vrstom pritiska.

Ovo vam je kao tenis s preponama. Svi će oni igrati tenis, a Novak će igrati tenis s preponama. Ako je iko danas u stanju da to iznese onda je to on", poručuje Petrašin Matijević. 

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво