Читај ми!

Uskoro prijava za 100 evra, redovi za ličnu kartu na šalterima MUP-a

Pravo na jednokratnu pomoć države od 100 evra ima više od milion naših državljana. Prijavljivanje počinje 15. februara. Uslov je da imate između 16 i 29 godina i važeću ličnu kartu. Zbog toga su već danima gužve na šalterima policijskih stanica gde se izdaju lična dokumenta. U redovima uglavnom šesnaestogodišnjaci.

Za one kojima je pandemija, prema oceni brojnih istraživanja, najviše promenila život – mladima, u novoj godini obećana je jednokratna pomoć. Ko ima prava i kako može da se prijavi za 100 evra, pojašnjava ministar finansija.

"Broj lične karte, JMBG i izbor računa u banci u kojoj želite da primite 100 evra. Ukoliko to lice nema račun u banci, bira samo naziv banke, a onda ćemo mi u njegovo ime da mu otvorimo račun u toj banci i on će sa svojim ličnim dokumentom biti u mogućnost da taj novac podigne. Kriterijumi za prijavu su takvi da se mogu prijaviti svi oni sa navršenih 16 godina i navršenih 29 godina. Veoma jasan kriterijum i to na dan objavljivanja ovog zakona", itiče ministar Siniša Mali.

Ko ispunjava starosni kriterijum, mora da zadovolji još jedan – da ima važeću ličnu kartu. Iako je odavno zakonom propisano da svi stariji od 16 godina moraju da imaju taj dokument, najava uplate 100 evra dovela je do gužvi na šalterima.

Redove prati i statistika MUP-a. Samo u prvih nekoliko dana janura dobili su četiri puta više zahteva za izdavanje ličnih karata nego u prvoj polovini decembra.

"U prvoj polovini decembra broj navedenih zahteva na dnevnom nivou bio je do 2.500. Pretposlednjeg dana 2021. primljeno je više od 4.000 zahteva za izdavanje lične karte, dok je 5. januara ove godine taj broj porastao na 8.300. Zakonski rok za izdavanje lične karte je 15 dana od dana podnošenja zahteva, ali u praksi je znatno kraći i kreće se od tri do četiri dana", ukazuju u MUP-u.

Kako bi redovi bili kraći, podsećaju da je građanima na raspolaganju i zakazivanje termina preko portala Euprave.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво