Читај ми!

Muke Đurića iz Valjeva – majka i sin bolesni i bez pomoći, jer formalno nisu socijalni slučajevi

Valjevska porodica Đurić, u kojoj su sin i majka teški bolesnici, jedva sastavlja kraj sa krajem. Majci je samo za lekove potrebno 12.000 dinara mesečno, a dečaku koji svakodnevno ide na fizikalnu terapiju 700 dinara dnevno za putne troškove. Situaciju otežava i to što nemaju podršku ni Grada ni Centra za socijalni rad, jer je glava porodice u radnom odnosu.

Miloš Đurić iz Valjeva je majstor u građevinskoj firmi i radi na gradilištima širom Srbije. Svaki slobodan trenutak posvećuje porodici, jer trinaestogodišnji sin Branislav boluje od cerebralne paralize, a supruga Ljiljana ima mišićnu distrofiju. Na fizikalnu terapiju svakodnevno idu taksijem.

"Pa, olakšalo bi mi da dolazi taj fizioterapeut da radi sa njim vežbe. Ja njega ne mogu više u ruke da ga uzmem. Molim taksistu da izađe, da uđe u kuću da ga uzme i kad se vratimo da mi ga unese, da mi ga stavi u kolica", žali se majka Ljiljana Đurić.

Od septembra porodica Đurić živi samo od Miloševe plate, bez naknade za tuđu negu i pomoć. Procedura zahteva da se uvek iznova dokazuje Branislavljev invaliditet.

Kćerka Slavica, učenica Ekonomske škole u Valjevu, odrasta u teškim uslovima.

"Trudim se koliko mogu majci da raspremim kuću, da joj pomognem sve što treba i brata isto i sve što stignem, uradim", kaže Branislavljeva sestra Slavica.

Đurići mole za pomoć

Na društvenim mrežama Miloš apeluje na humane ljude da pomognu doniranjem hrane, sredstava za higijenu, peškira, posteljine, zimske obuće i odeće, ćebadi i ogreva. Porodica Đurić je bez podrške Grada Valjeva, jer formalno nisu socijalni slučajevi.

"Zamolio bih Grad Valjevo ako bi mogli da malo reaguju na udruženja invalida i dobavljače drva za udruženja invalida. Da to budu ozbiljni i pravedni ljudi, da bi mi i dalje išli preko Udruženja invalida i uzimali drva. I ne begam ja od rata, da plaćam u ratama," apeluje za pomoć otac Miloš Đurić.

U građevinskoj firmi, u kojoj je zaposlen Miloš, o njemu samo reči hvale.

"Nemate potrebe da kontrolišete nikakve, znači, ako ste mu dali neki zadatak da uradi na gradilištu, smatrajte da je završen. Kad god se obratio, u bilo kom smislu, kad mu je bilo najteže, što se tiče i renoviranja i same kuće i okućnice i situacije u kući, ova firma je njemu uvek izašla u susret," ističe Negosava Đurić, poslovni sekretar GP "Ingrap omni".

Da bi uredio kuću od 45 kvadrata Miloš je uzeo i kredit. A da nije bilo jednog humanog Ubaljanina, Đurići bi ostali i bez pečenice za Božić.

Ako imate mogućnost da pomognete možete to da uradite na sledeći način:

Miloš Đurić
Gorić 26
Valjevo 14000
OTP banka
dinarski račun br. 325930060001264184

 

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво