Читај ми!

Šta se preduzima ako ne može da se utvrdi identitet nastradalih u požaru

Među ostacima izgorelog tržnog centra u Obrenovcu danas su pronađena tela dve žene. Posao ljudi čiji je zadatak da u sličnim okolnostima identifikuju nestale osobe posebno je tažak i komplikovan.

Zajedničkim snagama vatrogasaca, policije i forenzičara, danas su pronađena tela dve žene koje su stradale u požaru.

Kako nezvanično saznajemo, jedno telo je identifikovala porodica i reč je o radnici u kineskom tržnom centru. U ovakvim situacijama posao istražitelja je veoma težak. Pregleda se svaki metar. Traže se i lični predmeti osoba za koje se sumnja da su stradale, delovi odeće, nakita.

Raščišćavanje terena bagerima i potraga za nestalima posle požara u Obrenovcu počelo je u ponedeljak. Kada policija ne može da utvrdi identitet žrtava u požaru, posao preuzimaju stručnjaci sudske medicine.

"Kada su tela jako ugljenisana, odnosno jako izmenjena, onda praktično nam preostaje identifikacija putem DNK analize, ali i u tim situacijama to nije svemoguća analiza, moramo da imamo nešto sa čime ćemo uporediti taj uzorak koji uzimamo prilikom obdukcije, tada je potrebno da imamo genetski materijal nekog od srodnika i onda se ta DNK analiza vrši u našoj laboratoriji", objašnjava prof. dr Vladimir Živković, specijalista sudske medicine.

Prilikom istrage, od velike koristi policiji mogu da budu i snimci sa bezbednosnih kamera na objektima u blizini.

"Mi znamo ko je bio zaposlen u tom objektu, znači ko je tog dana došao na posao, ko od tih zaposlenih nije došao, ali mi ne znamo ko je sve bio u tom objektu u cilju nabavke ili obavljanja neke druge radnje, tako da će snimci bezbednosih kamera i u tom smislu pomoći da vidimo ko je dolazio takođe", ukazuje prof. dr Milan Žarković, Kriminalističko-policijski univerzitet.

Nekada već naizgled rešen slučaj, posle obdukcije u Institutu za sudsku medicinu, dobije obrt.

"Bio je jedan slučaj iz Mladenovca pre otprilike pet-šest godina gde je žena nastradala, ubijena i mi smo prilikom obdukcije, iako je telo bilo ugljenisano, našli prilikom unutrašnjeg pregleda organa tragove dejstva oštrice", navodi prof. dr Vladimir Živković.

Kada nema vesti ni tragova o osobi za koju se sumnja da je stradala u požaru, posle šest meseci od dana prestanka opasnosti, moguće je pokrenuti vanparnični postupak da se osoba koja se vodi kao nestala proglasi umrlom.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво