Читај ми!

Blokade i protesti i ove subote širom Srbije

Više ekoloških organizacija, građanskih pokreta i udruženja i deo opozicije učestvovali su na protestima i blokadama saobraćajnica i mostova širom Srbije. Kako je i najavljeno od strane organizatora pokreta "Kreni-Promeni" i Ekološkog ustanka, ove subote mirne blokade trajale su duže nego prošlonedeljne. Učesnici blokada i protesta zahtevali su da se izmeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, a da predsednik Aleksandar Vučić ne potpiše izmene Zakona o eksproprijaciji. Ova dva zakona dovode u vezu sa lakšom realizacijom planova kompanije "Rio Tinto" da otvori rudnik litijuma u zapadnoj Srbiji.

Kako je i najavljeno, protesti i blokade bili su organizovani na desetine lokacija, a neke su bile pešačke, dok su na pojedinim punktovima automobilima preprečeni putevi i tako zaustavljen saobraćaj.

Učesnici blokada i protesta zahtevali su da se izmeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, a da predsednik Aleksandar Vučić ne potpiše izmene Zakona o eksproprijaciji.

Ova dva zakona dovode u vezu sa lakšom realizacijom planova kompanije "Rio Tinto" da otvori rudnik litijuma u zapadnoj Srbiji. Smatraju da će time biti ugrožena imovinska prava, kao i životna sredina.

Reagujući na najave današnjih blokada oglasio se MUP i saopštio da "Ministarstvo unutrašnjih poslova, još jednom, želi da obavesti javnost da je svaka blokada saobraćaja kršenje zakona kao i održavanje neprijavljenih skupova".

"Podvlačimo da svu odgovornost za sve što može da se desi na skupovima koji nisu prijavljeni ili odobreni u skladu sa zakonom od strane nadležnih organa snose isključivo organizatori neprijavljenih skupova", navodi se u saopštenju MUP-a.

"Još jednom podsećamo građane da prijave zbog blokade puteva i saobraćaja mogu izvršiti pozivom na broj 0800104103. Takođe, prijava nasilja usled blokade puteva i saobraćaja može se izvršiti i putem mejla, slanjem poruke na adresu prijaviblokadu@mup.gov.rs", ističe MUP.

Mobilni timovi Institucije Zaštitnika građana, kako je najavljeno, pratili su postupanje pripadnika policije tokom javnih okupljanja građana na ulicama nekoliko gradova Srbije.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво