Читај ми!

Kako funkcioniše ubski dom zdravlja posle obnove

Oko 30.000 žitelja ubske opštine za mnoge zdravstvene usluge više ne mora da odlazi u veće centre, već ih dobija u Domu zdravlja. I pored pandemije, Dom zdravlja je rekonstruisan i proširen, a sve službe su funkcionisale.

Od svih domova zdravlja u Kolubarskom okrugu najviše specijalističkih službi ima Ub.

Otkako je rekonstruisana i proširena ta zdravstvena ustanova, brojni pacijenti na fizikalnu terapiju ne moraju da odlaze u valjevsku Opštu bolnicu.

"Opština Ub ima dosta sela i zamislite da svi da putujemo u Valjevo na rehabilitaciju. Ovde nam mnogo znači", kaže pacijentkinja na fizikalnoj terapiji.

"Sve što je neophodno za tu neku prvu pomoć, zaista imamo i opremljeni smo. Broj pacijenata koji dolaze i kojima mi pružamo usluge je sve veći i veći", kaže spec. dr Nadežda Lončarević, fizijatar.

Osoblje i pacijenti Doma zdravlja na Ubu sada koriste duplo veći prostor. Nove zdravstvene usluge se pažljivo planiraju.

"Specijalističke-konsultantske delatnosti imamo psihijatriju, imamo oftalmologa, fizikalnu medicinu sa rehabilitacijom. Dali smo još nekoliko specijalizacija, tako da u perspektivi očekujemo otorinolaringologiju i internu medicinu", rekla je prim. dr Biljana Nikolić, direktorka Doma zdravlja Ub.

U obnovu i opremanje savremenim aparatima ubskog doma zdravlja, država i opština Ub uložile su 257 miliona dinara. Vredna je i podrška donatora, poput Vlade Japana, od koje su dobili rendgen i mamograf.

"Procedura zakonske regulative je u toku, kako bi mamograf mogli da počnemo da koristimo, a, inače, imamo u planu početkom sladeće godine da krenemo u skrining mamografiju", kaže spec. dr Željka Jovanović, načelnica Sležbe dijagnostike Doma zdravlja u Ubu.

Analizirajući potrebe pacijenata u Tamnavi, Dom zdravlja na Ubu priprema se za opremanje i Službe za hemodijalizu.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво