Читај ми!

Grejanje na tople izvore vode najisplativije, zašto je u Beogradu taj potencijal neiskorišćen

Vest da je termalni izvor star 36.000 godina, temperature 41 stepen, pronađen dok se gradio luksuzni stambeni kompleks na Novom Beogradu, iznenadila je mnoge. Stručnjaci, međutim, kažu da to nije nikakva novost, da veliki deo Beograda leži na toplim izvorima vode i da taj prirodni potencijal nije dovoljno iskorišćen.

Već osam godina vrtić na Novom Beogradu greje se preko toplotnih pumpi, koje energiju uzimaju iz termalnih voda ispod objekta. Kod takvog grejanja može da se uštedi i 75 odsto novca u odnosu na druge grejne sisteme.

"Grejemo se preko termalnih voda, koje koriste toplotne pumpe i preko solarnih panela, tako funkcioniše sistem zimi sad, a leti naravno hladi", kaže Jasmina Milošević, rukovodilac vrtića.

Prof. dr Dejan Milenić, predsednik Srpske geotermalne asocijacije, kaže da je taj sistem grejanja danas najisplativiji.

"Jedan kilovat električne energije koji utroši ovaj sistem, dobijemo šest kilovata toplote, što je mnogo. Preneseno na račune znači da je ovaj sistem grejanja danas najisplativiji i najefikasniji", objašnjava Milenić.

Kako je u svetu, a kako u Srbiji 

U Beogradu trenutno oko hiljadu objekata koristi geotermalne resurse, što je napredak u odnosu na 2004. godinu, kada se ovaj sistem kod nas prvi put pojavio. Osim toga, lak je za održavanje.

"Održavanje vam ne pravi nikakav trošak, nije potrebno ili retko kada remont, a nije ni potrebno da neko stalno bude tu. Sve se automatski radi", dodaje Dejan Milenić.

Ovi sistemi se u svetu koriste još od 80-ih godina prošlog veka. U Švajcarskoj ga ima skoro svaki novi objekat, a u Nemačkoj jedna četvrtina modernih zgrada.

Kod nas se, na primer, tako greje kompleks "Vest 65". Instaliranje košta od pet do čak 15 hiljada evra, ali ekološki gledano ovaj sistem je energetski najefikasniji.

"Procena je da je potrebno tri do pet godina da bi se početni trošak isplatio, ali oprema može da se nabavi na kredit. Ako pričamo o čistom vazduhu i dugoročnoj uštedi i koristi, ovaj sistem će se svakako isplatiti", zaključuje predsednik Srpske geotermalne asocijacije.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво