Читај ми!

Deca sa invaliditetom pokazuju nam da je prepreke moguće pretvoriti u prilike - pomozimo im i mi

Deca i mladi sa invaliditetom - biseri Udruženja "Plava školjka" i ove godine napravili su unikatne novogodišnje čestitke, kutije iznenađenja, ukrase za jelku, i druge proizvode. Prodavaće ih u četvrtak u Dečijem kulturnom centru, a novac koji sakupe uložiće, kažu, u nastavak gradnje "Kuće nade".

"Verujem" je slogan njihove ovogodišnje manifestacije sa koje žele da poruče da veruju da radom mogu da menjaju stvarnost na bolje.

Nadica Blažić iz Udruženja "Plava školjke" navodi za RTS da je njihov cilj osnaživanje dece i mladih sa invaliditetom.

Deca i mladi sa invaliditetom - biseri Udruženja "Plava školjka" i ove godine napravili su unikatne novogodišnje čestitke, kutije iznenađenja, ukrase za jelku, i druge proizvode. Prodavaće ih u četvrtak u Dečijem kulturnom centru, a novac koji sakupe uložiće, kažu, u nastavak gradnje "Kuće nade".

"Želimo da pokažemo da unosimo boje u naše živote, da imamo vremena i za kreativnost i da nismo sami. U društvu pesnika ćemo pokazati koliko je život lep, a i promocijom nove knjige Dušice Ivanovič, pokazaćemo da nismo sami", navodi Blažićeva.

Navodi da je roditeljima dece s invaliditetom jako teško, posebno samohranim.

"Roditelji su zaista u velikom problemu, naročito majke koje su trenutno u bolnicama pored svoje dece koje moraju bez obzira na svoje obrazovanje da svom detetu budu i medicinska sestra, i da u vrlo složenim operacijama budu neposredni učesnici", navodi Blažićeva.

Roditelji se sa druge strane, dodaje Blažićeva kada se pita i odlučuje ne uključuju.

"Roditelj treba da bude deo stručnog tima lekara koji će zajedno sa roditeljima donositi odluke. Nekako da budemo viiše pitani i da smo osnaženi, da možemo da razmišljamo i kada je stresna situacija da nas ne stave pred svršen čin. Treba da nam daju bar neku obuku kad već od nas zahtevaju da znamo da menjamo sve ono što je potrebno detetu posle operacije", ističe Blažićeva. 

Kuća nade za bolje sutra 

Početkom godine "Kuća nade" bila je samo ideja, u međuvremenu, uspeli su da kupe plac i postavite temelj.

"'Kuću' nade gradimo u Banji Koviljači iz jednog jednostavnog razloga. Jedino je u Koviljači u Specijalnoj bolnici postoji dečije odeljenje, i tamo se naša deca leče. Nažalost, kada napune 18 godina gube pravo na to, neke dijagnoze nemaju pravo na to, ili imaju pravo jednom u tri godine", navodi Blažićeva.

Dodaje da će sa "Kućom nade" trajno biti rešen taj problem.

"Za naših 25 porodica u 'Kući nade' biće trajno rešen problem, a to znači, dva puta godišnje po 21 dan cela porodica ako treba biće uz svoje dete, gde će pored terapije imati i taj kreativan i kulturan život, gde ćemo da utkamo više nade u živote porodica", navodi Blažićeva.

Dodaje da će na taj način osnažiti i samohrane majke da kada se vrate u svoja mala mesta da mogu ono naučeno u "Kući nade" da nastave.

"Znate, biti sam nije lako, ali nije ni teško uz ljubav koja pobeđuje sve prepreke. U Kući nade bićemo samo jači i osnaženi, a dobrotom ljudi izgradićemo je", ističe Blažićeva.

Da bi završili "Kuću nade" neophodna su im novčana sredstva.

"Do marta treba da sakupimo 13.000 eura da bi kuća ugledala svetlost dana", navodi Blažićeva.

Izrada čestitiki i predmeta važna je zbog "Kuće nade", ali je i način da deca iskažu kreativnost, da se raduju, druže. Ako ne stignete do Dečijeg kulturnog centra u četvrtak u podne, možete ih podržati kupovinom radova u prostorijama "Plave školjke" na Zvezdari, u Velikomoravskoj ulici ili preko društvenih mreža.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво