Читај ми!

Protesti i blokade puteva u Beogradu i više gradova Srbije

Protest građana i ekoloških aktivista u nekoliko gradova Srbije započeo je ranije najavljenom jednosatnom blokadom saobraćajnica. Kao razlog za radikalizaciju protesta naveli su usvajanje Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakona o eksproprijaciji.

Učesnici protesta su se prvo okupili ispred Palate pravde u Beogradu, odakle su se razdvojili u više grupa.

Agencija Fonet navodi da su akivisti nevladinih organizacija i građani blokirali saobraćaj kod Centra Sava u oba smera, i da je u istom trenutku iz autobusa izašlo oko 40 policajaca u opremi za razbijanje demonstracija.

Demonstranti su danas u Novom Sadu blokirali Varadinski most, a kako javlja izveštač RTS-a angažovana je i Žandarmerija.

Došlo je do koškanja građana sa pripadnicima Žandarmerije. Saobraćaj je u tom delu grada zatvoren.

Nešto ranije, kako javlja agencija Fonet, policija je Savi Manojloviću pokušala da uruči uruči rešenje o zabrani skupa i pokušaja jednočasovne blokade Mostarske petlje i autoputa, ali je on odbio da primi taj akt i najavio da će se blokada, zakazana u 14 sati, ipak održati, bez obzira na sve posledice, kao i da je svestan da čini krivično delo.

Obrazloženje za odbijanje skupa, koje je Manojloviću pokušao da uruči komanndir policijske stanice Savski venac Aleksandar Krstić, bilo je u tome da je prijavljen neblagovremeno, tek u petak, a zakonski rok je pet dana, dok je Manojlović objasnio da su sporne izmene i dopune Ustava, kao i Zakon o eksproprijaciji usvojeni u kraćem roku.

Krstić je Manojlovića upozorio da blokada međunarodnog Koridora 10 može da preraste u krivično delo, ali je i obećao da policija neće reagovati ako ih učesnici protesta ne budu napadali.

Manojlović je poručio da će autoput biti zatvoren i da neće biti napada na policiju, a pripadnike MUP je pozvao da budu suzdržani.

MUP je izdao i saopštenje u kome obaveštava javnost da je svaka blokada saobraćaja kršenje zakona kao i održavanje neprijavljenih skupova.

U saopštenju MUP-a se, između ostalog, navodi se da je "svaki neprijavljeni skup, a posebno onaj koji se odvija na putevima i mostovima je veliki rizik i izazivanje opasnosti po učesnike u saobraćaju, kao i učesnike skupa".

"Pošto skupovi nisu prijavljeni policija ne može da vrši njihovo obezbeđenje i da garantuje bezbednost. Svu odgovornost za sve što može da se desi snose organizatori neprijavljenih skupova", kaže se u saopštenju.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво