Читај ми!

Brnabićeva i Ružić u Trening centru Vazduhoplovne akademije u Vršcu

Premijerka Ana Brnabić obišla je sa ministrom prosvete Brankom Ružićem Trening centar Vazduhoplovne akademije u Vršcu, koji je u procesu rekonstrukcije. Izjavila je da je ulaganje u tu obrazovnu ustanovu strateško jer će se, navela je, do 2030. godine avio-industrija duplirati. Branko Ružić je istakao da će svi studenti koji budu završili svoje školovanje u toj obrazovnoj ustanovi imati izvesnost u pogledu zapošljavanja.

Posle obilaska infrastrukturnih objekata, piste i hangara, gde joj je predstavljeno kako će Trening centar izgledati kada se završi rekonstrukcija u potpunosti, Brnabićeva je kazala da će dupliranjem avio-industrije biti uvećane potrebe i za kadrovima: pilota, kontrolora leta, mehaničara, inženjera i tehničara.

Navodeći da se i u Beogradu radi jedan deo Vazduhoplovne akademije, premijerka je istakla da je ovaj u Vršcu veći i važniji za obuku i školovanje kadrova.

Precizirala je da je ukupna investicija za Beograd i Vršac 67 miliona evra, a da je do sada investirano 12,7 miliona evra.

"Mi gledamo na Vršac, kao na mesto koje će se konkurentno pozicionirati da usliši i evropske i svetske potrebe. Vršac je grad vina, grad farmaceutske industrije, ali i grad vazduhoplovstva, a ova akademija je jedan od simbola grada", kazala je Brnabićeva.

Brnabićeva je rekla da se danas u Akademiji školuju naši kadrovi, ali u prvoj generaciji školuju se i kadrovi iz regiona. Za sada su tu, ističe, studenti iz Crne Gore i Severne Makedonije.

Nada se da će mnogi od njih i posle studija ostati u Srbiji, jer je potreba za radnim mestima potrebna i to od kako je, kaže, u našu zemlju došla renomirana nemačka kompanija MTU koja će nuditi dobro plaćena radna mesta.

"To su danas ljudi iz Srbije i regiona. U budućnosti će ovo biti centar za školovanje stranih i pilota i kontrolora leta i inženjera i tehničara i avio-mehaničara", kazala je premijerka.

Javna nabavka za avione, helikopter, simulatore

Najavila je da će do kraja godine biti raspisana javna nabavka za još dva aviona, jedan helikopter, za dodatne simulatore. Istakla je da se na taj način pravi evropski centar izvrsnosti u Vršcu, koji se nadovezuje na ono što se radi u Beogradu.

Premijerka kaže da u Vršcu danas ne postoje veliki ekonomski problemi, niti privredni, i ističe da je nezaposlenost samo 6,5 odsto.

"Mi smo, dodatno, u 2021. godini podržali još dve investicije u Vršcu subvencijama koje se u ovom trenutku otvaraju ili će se otvoriti do kraja godine i te dve investicije: jedna domaća i jedna češka, su još dodatnih 200 radnih mesta. Ovim Vršac ponovo vraćamo u centar Srbije i ovog dela Evrope kao obrazovni centar", kazala je.

Očekuje, u tom smislu, da će za dve, tri godine u Vršcu vrveti od stranih studenata, čime će taj grad dobiti još jednu perspektivu.

Ružić: Vazduhoplovna akademija nudi izvesnost za posao

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić posle obilaska Trening centra istakao je da će svi studenti koji budu završili svoje školovanje u toj obrazovnoj ustanovi imati izvesnost u pogledu zapošljavanja, a da će kroz model dualnog obrazovanja studenti sticati znanja u renomiranim kompanijama - Air Serbia, MTU, SMATSA.

Ružić koji je Trening centar obišao sa Anom Brnabić, kazao je da su osnivanje Akademije u maju i osnivanje Trening centra pre godinu dana bili prvi pionirski koraci u smislu obezbeđivanja dualnog obrazovanja, ne samo na nivou srednje stručnog obrazovanja, već i na nivou visokog obrazovanja.

Ukazao je i na činjenicu da danas u prvoj generaciji ima 72 studenta što, primetio je, govori u prilog tome da će sistem profunkcionisati na najbolji način i da će to biti jedan od najprestižnijih Trening centara ne samo u regionu, već i u Evropi.

"Biće integrisan, jedan ozbiljno uređen kompleks koji će svakako i nas pozicionirati na toj mapi. Važno je znati da će svi studenti imati izvesnost u pogledu zapošljavanja nakon sticanja znanja. Vršac je pravo mesto za nešto ovako jer ima tradiciju, ovde je uvek vazduhoplovstvo bilo prisutno", kazao je Ružić.

Dodao je da će uskoro biti otvoreni i trening centari u Subotici, Šapcu, Vlasotincu, a da će područja rada biti opredeljena spram interesa privrede.

Prema njegovim rečima, očekuje nas otvaranje 12 trening centara gde će biti sistem formalnog i neformalnog obrazovanja, odnosno gde će moći studenti da ovladaju potrebnim znanjima i veštinama shodno svojim afinitetima i da se integrišu u privredni sistem.

Ružić kaže i da je cena za obuku za pilote u Španiji 100.000 evra, u Poljskoj 72.000, a da će u našoj zemlji obuka koštati više od 50.000 evra.

Pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić kazala je da je Vlada s obzirom na rezultate odlučila da po prvi put školuje iz budžetu studente ovako skupih studija tako da ove godine četiri pilota su na budžetu, dva kontrolora leta i 14 budućih avio-mehaničara. 

"Prvo rekonstrukcija smeštajnih kapaciteta za studente"

Direktor Vazduhoplovne akademije u Vršcu Goran Cvijović pojasnio je da se ukupna investicija odnosi na opremanje i rekonstrukciju infrastrukturnih objekata Trening centra i dela Trening centra u Beogradu.

Kako je precizirao, prvo će biti realizovana rekonstrukcija smeštajnog kapaciteta za studente, kapaciteta za ishranu, ali i nabavka neophodnih aviona: dva dvomotorna aviona, jedan jednomotorni helikopter i simulator za Airbus A320.

"To nam je važno, jer nećemo da radimo samo osnovne obuke, nego pokušavamo da razvijamo Trening centar tako da imamo obuku od početne do obuke za određeni tip aviona. Koncepiramo Trening centar pre svega prema potrebama nacionalne avio-kompanije, ali i prema potrebama tržišta kako u Evropi, tako i u svetu", kazao je Cvijović.

Mitrović: Sa Akademijom postajemo svetski obrazovni centar

Ulaganje Vlade Srbije u Vazduhoplovnu akademiju u Vršcu nakon 10 godina vraća Vrščanima obrazovnu instituciju, koja je simbol grada, a time će i grad biti pozicioniran kao obrazovni centar ne samo regiona, već i Evrope, pa i sveta, ocenila je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Prema njenim rečima, poseta premijerke i ministra prosvete Vazduhoplovnoj akademiji je jako značajna za Vrščane jer su imali priliku da direktno čuju šta je planirano da se realizuje u narednom periodu.

"Čuli smo da je planirano da se uloži 67 miliona evra, to je za Vršac i Vrščane izuzetno važno, jer je Vazduhoplovna akademija simbol našeg grada. Gotovo 10 godina je prošlo od kako je prestala sa radom i od kada nije ulagano ni u objekte, ni u opremu", naglasila je.

Istakla je da je Vlada Srbije samo ove godine uložila više od 12 miliona evra za samo preuzimanje Akademije i dodala da su sada najavljene važne investicije, što je važno, kaže, ne samo za studente iz Vršca, već i za sve studente iz naše zemlje, regiona i Evrope.

"Ovo ulaganje Vlade Srbije vratilo je Vrščanima Vazduhoplovnu akademiju i na ovaj način mi ćemo kao grad biti pozicionirani kao obrazovni centar ne samo na mapi ovog regiona, već Evrope, a mogu slobodno reći i sveta", kazala je Mitrovićeva.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво