Vanja ne može da čeka

Najveći problem zašto se transplantacija srca u Srbiji ne radi punih 11 godina je, kako navode lekari, loša organizacija. Ipak, za one kojima je transplantacija srca neophodna, opravdanja ne znače mnogo.

U Srbiji bi ove godine ponovo mogle da se rade transplantacije srca, jer su se stekli svi uslovi za to. Stručnjaci tvrde da imamo dobre kardiologe i kardiohirurge i neophodnu opremu, a da je najveći problem organizacija.

Ipak, za one kojima je transplantacija srca neophodna, opravdanja ne znače mnogo. Oni koji su uspeli da prikupe novac, po novo srce morali su u neki od evropskih i svetskih centara. Nažalost, ima i onih za koje nije bilo spasa.

Osamnaestogodišnja Vanja Pilipović, kojoj je neophodna transplantacija srca, ležala je prethodnih dana u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Neposredno pre kateterizacije, ekipa RTS-a nije razgovarala sa njom, ali je lekar preneo da se nije uplašila i da je hrabro podnela intervenciju.

Ipak, posle svega, Vanjin otac, nema lepe vesti.

"Stanje se pogoršalo, srčani mišić je radio 20 odsto, sada radi 15 odsto i jetra je uvećana, počeli su i unutrašnji organi da stradaju", kaže Perica Pilipović, Vanjin otac.

Najveći problem zašto se transplantacija srca u Srbiji ne radi punih 11 godina je, kako navode lekari, loša organizacija.

Doktor Aleksandar Otašević kardiolog iz Instituta "Dedinje" rekao je da prvi korak u organizaciji napravljen novim zakonom o transplantaciji.

Još jedan uslov, biće ispunjen najkasnije do proleća, do kada treba da bude osnovana Uprava za biomedicinu. Radiće 24 sata, sedam dana u nedelji i koordinirati centre u kojima se rade transplantacije.

Stručnjaci tvrde da bi bilo korisno organizivati i edukaciju svih koji će biti uključeni u taj program.

Pošto ova slika još neko vreme neće biti realnost u Srbiji, postavlja se pitanje, zbog čega pacijenti kojima je neophodna transplantacija srca, ne mogu u neke od inostranih centara, o trošku države.

"Uslov za zaključenje ugovora je bio izmena zakona o transplantaciji, što je sada učinjeno, tako da ćemo ovih dana početi ponovo da pregovaramo. Bez zaključenog ugovora mi nismo u mogućnosti da šaljemo pacijente", rekla je Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ali, Vanja ne može da čeka, za nju je sada značajan svaki trenutak.  Ukoliko ste spremni da pomognete novac možete uplatiti na sledeće račune.

ZA VANjU PILIPOVIĆ IZ SONTE, kod Sombora

Ukoliko želite da pomognete

Broj dinarskog računa u NLB banci je 310-0210100336655-83 

U istoj banci otvoren je i devizni račun 02-315-0031209.4

SWIFT:CONARS22- Acc No.USD 3582023703001

IBAN-International bank account number/ RS35310023150031209436

Broj računa u Kanadskoj banci, na ime Siniša Zec
(dali su saglasnost vanjini roditelji)

TD Canada trust
273 6294709

Sinisa Zec

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво